Galerii: Hongkongis puhkesid kokkupõrked meeleavaldajate ja nende vastaste vahel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hongkongis puhkesid täna kokkupõrked enam demokraatiat nõudvate meeleavaldajate ja protestide vastaste vahel ning politsei oli sunnitud vaenutsevaid osapooli eraldama.

Kokkupõrked vallandusid Causeway Bay ja Mong Kok'i piirkonnas pärast seda, kui protestidevastased hakkasid lammutama meeleavaldajate barrikaade.

Hongkongi demokraatiameelsete tudengite liidrid nõustusid täna kohtuma kohalike valitsusametnikega, et oma nõudmiste üle läbi rääkida, kuid ütlesid samas, et piirkonna juhi tagasiastumine on aja küsimus. Tudengid kohtuvad valitsussekretär Carrie Lamiga.

Täna oli linnatänavatel senisest vähem inimesi. Analüütikute sõnul on inimeste vähesuse põhjustanud muuhulgas kohtumine linnaametnike ja tudengite vahel, pärastlõunane torm ja kurnatus.

Meeleavaldajate ja politsei vahel leidis täna hommikul aset väike rüselus, kui meeleavalduste ala üritas läbida kiirabi.

Mõnel pool alustas politsei barrikaadide eemaldamist.

Hetkel on ebaselge kas rahvamassi vähenemine on märk liikumise kustumisest või on tegemist ajutise puhkepausiga.

Lisaks pole teada, missugune saab olema linnaametnike ja üliõpilasjuhtide läbirääkimiste tulemus.

Hongkongi juht Leung Chun-ying ei kavatse enda sõnul tagasi astuda, kuid tema tagasiastumine on meeleavaldajate üks peamisi nõudmisi.

Hiina valitseva kommunistliku partei häälekandja teatel ei kavatse Peking teha Hongkongi demokraatiameelsetele protestijatele järeleandmisi ning nende üritus on määratud läbikukkumisele.

Hongkongi protestijad nõuavad õigust ise oma juhte valida. Praegu valib Hongkongi juhtkonna 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee. Hiina on lubanud 2017. aastal Hongkongis rakendada süsteemi, mille kohaselt saab rahvas hääletada kandidaatide üle, kelle sõelub välja Peking.

Suurbritannia tagastas endise Briti koloonia Hiinale 1997. aastal vastavalt leppele, mis tagas seitsme miljoni suuruse elanikkonnaga piirkonnale poolautonoomia ja läänelikud kodanikuvabadused. Hiina võttis endale leppega kohustuse anda Hongkongile pikas perspektiivis demokraatlikud vabadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles