Mihkel Raud: veel hiljaaegu arvati, et ühiskonda tuleb kaitsta naiste eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna korraldas sihtasutus (SA) Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks Toompeal riigikogu ees meeleavalduse kooseluseaduse vastu, ent lisaks vastastele olid oma arvamust tulnud avaldama ka seaduse pooldajad.

Meeleavaldus kutsuti kokku, kuna riigikogu ei ole SA kinnitusel teinud välja rohkem kui 45 000 inimese poolt allkirjastatud petitsioonist «Kaitskem üheskoos perekonda!», enam kui 10 000 inimese saadetud protestikirjast ega ka kõigi Eestis tegutsevate usuühenduste poolt väljendatud vastuseisust kooseluseaduse läbisurumisele.

SA juhatuse esimees Varro Vooglaid väitis, et meeleavaldus on kodanike viimane võimalus seista vastu püüdlustele kooseluseadust läbi suruda ning perekonna ja abielu tähendus olemuslikult ümber kujundada.

Lisaks vastastele tulid Toompeale aga ka seaduse pooldajad. Näiteks rääkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige ja muusik Mihkel Raud, et kuigi ta pooldab kooseluseadust, saab ta ka aru, et inimestel on erinevad hirmud muutuste ees.

«On huvitav jälgida, mismoodi ühiskond areneb,» nentis Raud.

«Veel üsna hiljuti räägiti täitsa tõsimeelselt sellest, kuidas traditsioonilist ühiskonnamudelit tuleb kaitsta naiste eest. Šveitsis anti naistele hääleõigus 1971. aastal. Siis räägiti, et naised on rumalamad ja ei orienteeru ühiskonnas nii hästi, et kui me anname neile õiguse ühiskonna asjades kaasa rääkida, siis kõik see, mida me oleme aastatuhandete jooksul saavutanud, lendab pilbasteks,» kirjeldas Raud kunagisi hirme.

Tänaseks on aga selgunud, et talitati ainuõigelt. Ka kooseluseadusega on Raua meelest sama lugu – praegu tundub see võõras, kuid mõne aja pärast on selge, et tegelikult ei juhtu midagi, kui teatud hulk inimesi saavad elada õnnelikumalt.

Kooseluseaduse 2. ja 3. lugemine toimuvad vastavalt 7. ja 9. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles