Ülle Madise: inimõigustega seonduvat ei peaks rahvahääletusele panema

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise.
Ülle Madise. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tartu Ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise ütles, et teiste riikide kogemusele ja teoreetilisele kirjandusele tuginedes võib öelda, et inimõigustega seonduvat rahvahääletusele ei peaks panema.

Ülle Madise rääkis ETV saates «Terevisioon», et ehkki see on riigikogu otsustada, kas toetada IRL-i ettepanekut panna kooseluseadus rahvahääletusele, siis tuginedes teiste riikide kogemusele ja teoreetilisele kirjandusele, võib ta välja tuua, et üldiselt leitakse, et inimõigustega seonduvat rahvahääletusele ei peaks panema, vahendab ERRi uudisteportaal.

«Ka Eesti põhiseaduse teise peatükiga, kus on pereelu elamise vabadus ja diskrimineerimise keeld, on see asi, et need sätted on kaetud rahvusvaheliste lepingutega. Inimõiguste Kohus, kes selgitab, mida tähendab inimõiguste konventsioon, mille ka Eesti on endale siduvaks võtnud, on tegelikult otsustanud, et pereeluna tuleb käsitleda ka samasoolise paari kooselu,» rääkis Madise, et tegelikult on perekond juba täna ümber defineeritud.

«Ma tean, et kindlasti siin juristid, kes on oma südames väga tugevalt vastu sellele seadusele ja ei suuda seda professionaalsusest võib-olla eristada, vaidleks ehk vastu, aga tegin just paari päeva eest jälle värske tiiru peale Inimõiguste Kohtu praktikale ja nii ta on,» jätkas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles