President kuulutas kooseluseaduse kiirkorras välja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Raigo Pajula / presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves kuulutas vaid mõned tunnid pärast vastuvõtmist välja palju eriarvamusi tekitanud kooseluseaduse, öeldes, et inimõigusi austavas ühiskonnas on ka samasoolistel paaridel õigus elada pereelu ning mitte kogeda ühiskonna halvakspanu ja ebavõrdset kohtlemist.

Ilves ütles presidendi kantselei teatel, et demokraatliku Eesti alusdokument ehk põhiseadus nõuab kõigi inimeste võrdset kohtlemist. «Eesti ühiskond ei ela üle sallimatust omaenda inimeste vastu. Meid on liiga vähe, et kedagi diskrimineerida,» lausus ta.

Tema sõnul võimaldab täna riigikogus vastu võetud kooseluseadus reguleerida kõigi koos elavate paaride varasuhted, ülalpidamiskohustused ning muud vastastikused õigused ja kohustused, samuti õigused ja kohustused ühiselt kasvatatavate laste suhtes. Sama sihi saavutamine eraõiguslike lepingutega ei ole tema sõnul praktikas võimalik.

Ilves märkis, et perekonna määratlust kooseluseadus ei muuda. «Muutused on juba toimunud tegelikus elus nii Eestis kui mujal. Seda kõike toetab ka Euroopa Inimõiguste Kohtu praktika: samasooliste paaride ja nende peres kasvavate laste ebavõrdne kohtlemine võrreldes teiste peredega on keelatud,» ütles president ja lisas, et laste õigused peavad olema samaväärselt kaitstud sõltumata sellest, kas nad kasvavad bioloogilise ema ja isaga, üksikvanemaga või kasuvanematega, sealhulgas bioloogilise ema või isa ja tema samast soost partneriga.

Ilvese sõnul on kooseluseadust ette valmistatud ja arutatud aastaid, intensiivselt alates tänavu kevadest. «Inimõigusi austavas ühiskonnas on ka samasoolistel paaridel õigus elada pereelu ning mitte kogeda ühiskonna halvakspanu ja ebavõrdset kohtlemist,» rõhutas ta.

Ilves lisas, et seaduse vastuvõtmine ei muuda kellegi seksuaalset sättumust, ei vii kokku ega lahku samasooliste inimeste perekondi ega muuda tõsiasja, et neis peredes kasvab lapsi. Tema sõnul pole vähimatki seost seaduse vastuvõtmise ja Eesti rahva kestmise vahel.

«Eesti peab olema parim mõeldav paik kõikidele eesti inimestele. Meil on iga inimene oluline. Lahke ja mõistev suhtumine üksteisesse ning üksteise eluvalikuisse muudab Eestit suuremaks, paremaks ja kindlamaks,» lisas president.

Parlament võttis kooseluseaduse vastu täna hommikul 40 häälega, seaduse vastu oli 38 riigikogu saadikut. Seadus peaks kehtima hakkama 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles