Rasmus Vesiloo kaitsja: mehel on diagnoositud unehäire

Tiina Kaukvere
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Vesiloo kohtus
Rasmus Vesiloo kohtus Foto: Mihkel Maripuu

Süüdistuse kohaselt seltskonnategelast Triin Tulevit väärkohelnud Rasmus Vesiloo (30) astus täna kohtu ette. Selgus, et Vesilool on diagnoositud somnambulism ehk unehäire ning kaitsja nõuab ka uue terviseekspertiisi tegemist, sest polevat selge, kas Tulevi väidetava peksmise ajal oli mees adekvaatne.

Rasmus Vesilood (30) süüdistatakse teise inimese tervise kahjustamises, löömises, peksmises, valu tekitamises, mille eest karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Süüdistuse kohaselt peksis Vesiloo oma rasedat elukaaslast mullu ööl vastu 25. augustit tunni aja vältel näopiirkonda korduvalt, muuhulgas tagus kannatanut vastu seina, istus kõhule ja lõi naist jalaga kahe jala vahele. Kannatanu hinnangul võis mees teda lüüa vähemalt 60 korda.

Tulev on esitanud 20 000 euro suuruse tsiviilhagi. «Minu usk pereellu on hävitatud,» põhjendas Tulev, et moraalne kahju on tema jaoks korvamatu. Ta ei kujuta ette, et võiks kunagi saada lapse või hakata taaskord kellegagi koos elama.

Vesiloo kinnitas täna hommikul kohtus, et ei plaani taotleda kohtuasja kinniseks kuulutamist, kuna tema kohta esitatud süüdistused on juba päevavalgele toodud ja tal ei olevat midagi varjata. Vesiloo sõnas, et ei soovi enne istungit kommentaare jagada, sest ei taha enda kinnitusel kohust mõjutada. Samas lubas ta juhtunust rääkida pärast otsust. «Mind on aasta aega selle asjaga survestatud,» ütles Vesiloo.

Tema tervist menetluse käigus uurinud arst Viktor Sergejev kinnitas kohtule, et mees oli küll joobes osalise mälulüngaga, ent andis oma tegudest aru ja on võimeline nende eest vastutama.

Saate materjalidest sai tõend

«Ma ei tunnista end süüdi, aga kui kannatanu väidab, et see on tõene, siis ma vabandan tema ees ja olen teinud seda ka varem,» ütles Vesiloo kohtule.

Nimelt tuli kohtus täna ilmsiks, et Vesilool on diagnoositud somnambulism ehk unehäire, mille ajal on magaja suuteline nägema ja kõndima, kuid hiljem ei mäleta juhtunut.

Vesiloo kaitsja Aadu Luberg soovis, et viidaks läbi uus ekspertiis, kuna «Pealtnägijas» näidatu põhjal järeldas Luberg, et pole ikkagi päris selge, milline oli Vesiloo seisund väidetava peksmise ajal.

Kohtunik Anne Rebane seda taotlust ei rahuldanud, ent nentis, et kui menetluse ajal selgub, et teine ekspertiis on siiski vajalik, siis see ka tehakse.

Triin Tulevi väitel sai ta mehe diagnoosist teada pärast peksmist, kui Vesiloo sõber soovis Tuleviga kokku saada ning veenis Tulevit süüdistusi tagasi võtma, sest väitis, et Vesiloo ei ole muidu vägivaldne, ent on ka varem oma haiguse tõttu une pealt inimesele kallale läinud. «Sellisel juhul ma ei saa aru, miks elukaaslane ei öelnud, et tal selline ohtlik haigus on diagnoositud, et ta võib oma rasedat naist peksma hakata,» rääkis Tulev kohtus lisades, et ei võta väidet selle kohta justkui võiks mehe diagnoos tema peksmisega kuidagi seotud olla, tõsiselt. Koos elati umbes pool aastat, enne seda oldi tuttavad aasta.

Tulev kinnitas kohtus endiselt, et mees oli peksmise ajal adekvaatne. 

Samuti palus Vesiloo kaitsja, et tõendina arvestataks ka saate «Pealtnägija» materjale, kus Tulev oma kogemusest rääkis. Tulevi esindaja leidis, et saade ei ole tõend, ent kohtunik kinnitas, et arvestab saate materjale tõendina.

Tüliallikaks ka sõnumid Vesiloo telefonis

Vesiloo kaitsja tegi taotluse Tulevit trahvida, kuna viimane on avaldanud kriminaalasja materjalid ilma prokuratuuri ja kohtu loata. Kohtunik kinnitas, et kohtul sellised volitused puuduvad ja jättis selle rahuldamata.

Tulev rääkis 8. oktoobri ETV saates «Pealtnägija» oma kogemusest. Sealt selgus, et  esimest korda tõukas Tulevi kirjeldusel mees teda, kui ta oli kaks nädalat lapseootel. Sündmused, mille pärast Vesiloo kohtu all on, said Tulevi kinnitusel alguse 24. augustil ühest sõnumist, millest Tulevi sõber kutsus teda õhtusöögile. Sellele järgneski tüli, mille edenedes Tulev end magamistuppa lukustas.

«Ja siis ta tuli uuesti paluma. Tegin ukse lahti, tahtsin tualetti minna ja siis ta võttis mu peast kinni ja peksis vastu seda uksepiita. Siis peksis vastu maad, istus kõhu peale, peksis rusikaga vastu nägu. Ja see kõik kestis üle tunni aja,» rääkis Tulev, kelle kinnitusel viskas mees ta lõpuks ise välja.

Tänasel kohtuistungil ilmnes aga, et ka Vesiloo telefonis olid sõnumid, mille kohta Tulev ise mehelt aru pärima hakkas. «Sünnipäeval oli kõik hästi. Kodus leidis Triin Rasmuse telefonist SMS-e, Rasmus suhtles tütarlapsega. Triin esitas küsimuse, mida see tüdruk tähendab Rasmusele, mispeale hakkas Rasmus teda peksma,» rääkis kohtus juhtunust Triin Tulevi tuttav, kes ta mullu 25. augustil haiglasse aitas toimetada. Tegemist oli Tulevi kolleegi elukaaslasega.

Täna andis kohtus tunnistusi ka taksojuht, kes ilma jalanõudeta Tulevi esmalt kesklinna sõbranna juurde toimetas ning seejärel sõideti koos Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonda.

Mees paistis meeleheitel

Kohtus selgus, et haiglast sai Tulev välja varahommikul, misjärel jäi naine oma töökaaslase ja selle elukaaslase juurde.

Kolleeg kirjeldas, kuidas Vesiloo oli mullu 25. augustil Tulevile toonud riideid, rasedusvitamiine ja lilli. «Ta nuttis ja oli väga meeleheitel. Ta ütles, et ei saa aru, mis toimub, ei saa aru, mida ta on teinud,» rääkis ta. Tulevi kolleeg kinnitas, et Vesiloo jutt tundus temale usutav ning mees näis tõesti olevat meeleheitel.

Samas tuli ka kohtupingis tunnistusi andnud Tulevi tuttavatele üllatusena Vesiloo unehäire, millest mees polevat pooleteise aasta jooksul midagi rääkinud.

Tulev läks uuesti haiglasse 26. augustil ning jäi sinna 29. augustini, kuna lapse südamelöögid olid aegulustunud.

Kohtus selgus täna veel, et mullu septembri keskel soovis Tulev Vesilooga ära leppida. Selleks ajaks oli ta juba oma raseduse katkestanud. Raseduse katkestas Tulev Inglismaal, kust pidi edasi sõitma Ameerika Ühendriikidesse. Reisil tekkisid komplikatsioonid ning naine oli sunnitud pöörduma arstide poole. «Oli risk, et võin sünnitada surnud lapse, ma ei oleks seda üle elanud,» rääkis Tulev.

Kui kohtunik küsis Tulevilt, kas ta hirmu ei tundnud Vesiloo juurde tagasi minnes, siis vastas naine, et soov perekonnast ja suhte taastamisest oli nii suur.

Siis aga selgus Tulevi kinnitusel, et Vesiloo ei plaanigi oma tegu avalikult tunnistada ning naine otsustas lõplikult lahkuda. Samuti on Vesiloo teda Tulevi väitel ka ähvardanud, et kui naine süüdistusi tagasi ei võta, siis saadab ta hoopis väljapressimise eest vangi ning rikub naise maine ära.

Peksmises süüdistatav mees on äriregistri andmeil Keila haiglas hooldusraviteenituseid pakkuva PJV Hooldusravi juhatusest välja arvatud. PJV Hooldusravi uus juhatuse liige on Anders Tsahkna. Vesiloo kinnitas kohtus, et on 1. oktoobri seisuga töötu.

Tulev kinnitas, et tal on pärast peksmist vasaku kõrva kuulmine jäädavalt kahjustatud ja ta on pidanud vahetama töökohta. Lisaks võitleb ta posttraumaatilise stressiga ja tunneb pidevalt hirmu.

Arutelu jätkub homme, mil tunnistusi lähevad andma Vesiloo ja tema tunnistajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles