Ukraina sõjakangelane kandideerib parlamenti Vene psühhiaatriahaiglast

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadija Savtšenko valimisreklaam
Nadija Savtšenko valimisreklaam Foto: SCANPIX

Ukraina sõjaväe lendur kandideerib pühapäeval toimuvatel parlamendivalimistel hoolimata sellest, et teda praegu Venemaal psühhiaatriahaiglas hoitakse.

33-aastane Nadija Savtšenko sattus juunis Ida-Ukraina separatistide kätte vangi. Hiljem viidi lendur Venemaale, kus teda süüdistati sõjakuritegudes ning saadeti psühhiaatriahaiglasse. Savtšenko eitab Venemaa süüdistusi ning tema vabastamist on nõudnud nii president Petro Porošenko kui ka Euroopa Liit, vahendas The Telegraph.

Savtšenko, kes on Ukrainas sõjakangelase staatusesse tõusnud, on valimistel endise peaministri Julia Tõmošenko erakonna Batkivštšina (Isamaa) kandidaat number üks. Lenduri õe Vera sõnul tahtsid paljud parteid, et ta nende ridades kandideeriks. «Me suhtlesime läbi advokaadi ning otsustasime valida erakonna, mida ta kõige rohkem usaldab. Ta valis Tõmošenko, sest ta meeldib Nadijale ning ta on Tõmošenko poolt varem hääletanud,» rääkis Vera.

Savtšenko toetajad loodavad, et kui ta valituks osutub, siis Vene president Vladimir Putin vabastab ta.

Nadija ja teised pärast veebruaris president Viktor Janukovõtši kukutamist pildile kerkinud kandidaadid võitlevad vana korra vastu. Vähese poliitilise kogemusega uue generatsiooni kandidaadid võivad saada neljandiku kohtadest parlamendis ning esitada sellega väljakutse 1991. aastast domineerinud poliitilisele süsteemile.

Vera Savtšenko kardab aga, et Ukraina uued parlamendiliikmed võivad kaotada võitluse vana korra vastu. «Nad üritavad meid igal võimalusel hävitada. «Nende» all mõtlen ma poliitilist riigiaparaati ning «meie» all noori ukrainlasi, meie põlvkonda, kes näevad asju teisiti ja tahavad riigi Euroopasse tagasi tuua,» sõnas ta. «Revolutsioon ei muutnud midagi. Sõda pole muutnud midagi. Nüüd on valimised. Mis järgmiseks? See on retooriline küsimus.»

Ukraina lenduri vabastamine tundub praegusel hetkel ebatõenäoline ning Vera Savtšenko kahtlustab, et Porošenko ei ole teinud kõik võimaliku Nadija vabastamiseks. «Presidendile ja poliitilisele riigiaparaadile sobib see, kui on olemas märter.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles