Ossinovski tunnustas Ligi otsust

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Toomas Tatar / Postimees / Scanpix

Haridusminister Jevgeni Ossinovski sõnul tunnustab ta Jürgen Ligi otsust rahandusministri kohalt tagasi astuda, sest see oli ainus valik.

«Ma tunnustan Jürgen Ligi otsust tagasi astuda. Selles keerulises olukorras oli see ainuvõimalik. Ma arvan, et teist lahendust sellele ei oleks saanud tulla,» ütles Ossinovski Postimehele antud telefoniintervjuus.

«Küsimus pole selle, kas mina temaga olen ära leppinud. Küll me ära lepime. Küsimus on selles, et sõltumata sellest, mida Ligi oma kommentaariga öelda tahtsis, oli selge, et see nägi välja selline nagu 21. sajandi Euroopa riigi valitsusliikme sõnavõtt välja näha ei tohi,» lisas ta.

Haridusministri sõnul on tema «Foorumi» saates öeldut üritatud valesti tõlgendada. Ossinovski ütles, et ta ei väitnud nagu poleks Nõukogude Liidu okupatsioon mõjunud laastavalt Eesti majandusele. «Nõukogude okupatsioon lisaks kõikidele kannatustel oli laastav Eesti majandusele. Mina oma sõnavõtuga püüdsin öelda seda, et kui 10 või 15 aastat tagasi võisime põhjendada oma rasket olukorda okupatsiooniga, siis ligi 25 aastat hiljem kõlavad sellised argumendid pigem õigustusena. Minu arvates peaksime vähem leidma põhjendusi, miks asjad pole sellised nagu me tahaksime ja püüaksime selle asemel leida vajalikke lahendusi.»

Ossinovski sai sõimukirju

Ligi teatas täna, et astub rahandusministri kohalt tagasi ning ütles pressiesindaja vahendusel: «Aga ma ei saa leppida sellega, et üks fragment jutust ajalootajust, nõukogude võimu tagajärgedest, migratsioonist pööratakse konflikti õhutamiseks rahvuste vahel. Ma loodan, et selle eest vabandab minister Ossinovski. Tahtmise korral saanuks ta solvumised lõpetada rahustava sõnumiga.»

Ossinovski ütles Ligi juttu kommenteerides, et skandaali puhkemise põhjus polnud ainult nende tüli, vaid see oli laiem. «Jürgen on veendunud, et tema ei rääkinud rahvusest, vaid mõtles midagi muud, aga samas on tema sõnavõtust selge see, et teise päritoluga inimesed Eestis peaksid oma suud kinni hoidma. On see rahvus või midagi muud, aga selline argument on minu jaoks vastuvõetamatu.»

«Ta kindlasti ei oodanud, et sellisest kommentaarist nii suur arutelu lahti läheb, aga siiski mina pole selle põhjustaja. Pigem on see siiski tema ja mina olen öelnud, et olen valmis temaga ära leppima,» lausus Ossinovski.

Ossinovski sõnul on ta skandaali tõttu viimastel päevadel mitukümmend sõimukirja saanud. «Ma olen saanud sõimukirju viimase kolme päeva jooksul ning nendes on mind sõimatud palju räigemalt, kui Jürgen Ligi seda tegi,» kirjeldas minister. «Facebooki seinale tehtud postituste lugemise lõpetasin ka. Sinna on ilmunud igasugused inimesed, kes selgitavad mulle, kuidas olla päris eestlane.»

Skandaali algus

Tüli sai alguse Facebookis neljapäeva varahommikul kirjutatud ja samal päeval kustutatud kommentaarist, kus Ligi leidis, et Ossinovski «tasakaalukus» pole muud kui juurtetus ja teadmatus.

«Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata,» kirjutas minister.

Rahandusministri kommentaari ajendas Ossinovski kolmapäevane sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum», kus ta ütles, et pole nõus, et veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist võib ikka süüdistada nõukogude võimu. «Eks me peaksime siiski ise ka vastutama hakkama selle eest, mis seisus me täna oleme,» ütles Ossinovski saates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles