Afganistanis tapetud arstid lootsid, et elukutse päästab nad

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaheksa Põhja-Afganistanis Badakhshani provintsi metsas maha lastud lääne arsti langesid Talibani ohvriks, kes teatas, et tappis kristlikud misjonärid, vahendab uudistevõrk AFP.


Kui hommikul väideti, et tapetutest kuus olid sakslased ja kaks ameeriklased, siis päeva peale täpsustatud andmetest on selgunud, et tegelikult sai surma viis meest, kes olid ameeriklased, ja kolm naist – üks ameeriklanna, üks sakslanna ja üks britt. Nendega koos tapeti ka kaks afgaani. 11-liikmelisest seltskonnast jäi ellu üks afgaan, enda sõnul päästis ta koraanivärsside lugemine, millest Taliban sai aru, et ta on moslem.

Tohtrid töötasid abiorganisatsioonis International Assistance Mission (IAM). Organisatsiooni peakorter asub Kabulis. IAM peab silmakliinikuid Kabulis, Heratis, Mazar-e-Sharifis ja Kandaharis.

Kaheksast silmaarstist koosnev grupp oli koos kolme afgaaniga teel Badakhshani provintsist Nuristani provintsi ning ööbis selle käigus mõned ööd ka metsas. Viimasel ööl sattutigi kokku mässulistega.

Kohaliku politsei esindaja sõnul olid külaelanikud arste metsa minemise eest hoiatanud. Tohtrid aga arvasid, et nende elukutse tõttu mässulised neile ohtu ei kujuta.

Ainsana grupist ellu jäänud afgaani tunnistuste kohaselt reastasid mässulised arstid üles ja lasid nad maha.

Taliban on ka ametlikult võtnud vastutuse veretöö eest. «Eile umbes kella kaheksa ajal hommikul sattus üks meie patrullidest vastakuti välismaalaste grupiga,» teatas Talibani kõneisik Zabihullah Mujahed. «Nad olid kristlikud misjonärid ja me tapsime nad kõik ära.» Mujahedi sõnul olid grupil kaasas ka pärsiakeelsed piiblid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles