Valitsus nimetas Lavly Perlingu riigi uueks peaprokuröriks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavly Perling
Lavly Perling Foto: Tairo Lutter / Postimees

Valitsus nimetas täna justiitsministri ettepanekul riigi uueks peaprokuröriks senise juhtiva riigiprokuröri Lavly Perlingu, kelle kandidatuurile andis eelmisel nädalal heakskiidu ka parlamendi õiguskomisjon.

Perling asub riigi peaprokurörina tööle reedel ning tema ametiaeg kestab 30. oktoobrini 2019. Riigi peaprokuröri ametipalk on 3850 eurot kuus, muutuvpalka talle ei maksta, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Justiitsminister Andres Anvelt ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et Perling, kes septembri algusest on peaprokuröri kohusetäitja, on töötanud prokuratuuris alates 1990. aastate teisest poolest ning on oma tööga näidanud, et suudab juhtida nii menetlusprotsesse kui organisatsiooni.

Anvelt meenutas, et Perlingu eestvedamisel suudeti panna 2000. aastate algul piir narkolaborite tegevusele Eestis. Hiljem on ta juhtinud ministri sõnul muu hulgas nii korrumpeerunud kohtunike kui ka Eesti esimese riigireeturi Herman Simmi kriminaalasja menetlemist.

«Kõik need erinevad uurimised, mida ta on juhtinud kas otseselt või kaudselt, tõestasid nii mulle kui õiguskomisjoni liikmetele, et tegu on hea kandidaadiga,» ütles ta ja lisas samas, et uue peaprokuröri nimetamise protsessi käigus kõlas prokuratuuri senise töö kohta ka täiesti põhjendamatut kriitikat.

Anvelti hinnangul vajab prokuratuur struktuurimuudatusi ja kaasajastust, et olla võimeline hästi toetama nii kaitse- kui kriminaalpolitseid. «Näeme, et ühiskonnas on võrreldes 10 või 20 aasta tagusega enam tooni võtmas kuriteod, mis tihti on emotsionaalsed ja seotud lähisuhetega. Ka selles valdkonnas vajab prokuratuur arenguid ja spetsialiseerumist,» rääkis ta, pidades ühtlasi vajalikuks lähiajal alustada kriminaalmenetluse revisjoni.

Perling ütles täna, et peab oluliseks nii laste, majanduse kui organiseeritud kuritegevusega seotud kriminaalmenetlusi. «Lapsi tuleb kaitsta ka kriminaalmenetluses, majanduskuritegudega võitlemine peab kaitsma ausaid ettevõtjaid ning puhast turgu ning organiseeritud kuritegevuse kaudu teenitud raha kuulub riigile. Selle tagamiseks peab kriminaalmenetlus olema arukas ja läbimõeldud ning alati inimeste põhiõigusi austav,» ütles ta riigiprokuratuuri teatel.

Anvelt pakkus Perlingu peaprokuröri kandidaadiks septembri alguses, kui 2005. aastast riigi peaprokurörina töötanud Norman Aas sai justiitsministeeriumi kantsleriks.

Perling (39) on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduse erialal ning õppinud samas ka organisatsioonikäitumist. Prokuratuuris alustas ta tööd 1996. aastal abiprokuröri kandidaadina. Aasta hiljem sai temast Tallinna prokuratuuri abiprokurör ning 1998. aastal narkokuritegudele spetsialiseerunud prokurör.

Aastatel 2004–2005 töötas Perling juhtivprokurörina Viru ning 2005–2007 Põhja ringkonnaprokuratuuris. 2007. aastast on ta riigiprokuratuuri süüdistusosakonna juhtiv riigiprokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles