Porošenko vabandas välja aeglast koalitsioonimoodustamist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina koalitsiooniläbirääkimiste järgmine voor toimub ülehomme, kuid eile õhtul oli riigi president Petro Porošenko sunnitud rahva poole pöörduma selgitusega, miks protsess sedavõrd kaua aega võtab, kui peaministrikandidaadis ja koalitsioonipartnerites on põhimõtteliselt kokku lepitud.

«Presidendi ülesandeks pole koalitsiooni loomine. Euroopa praktikas kuulub koalitsiooni loomise initsiatiiv poliitilisele jõule, mis kogus valimistel kõige suurema hulga mandaate. Ma olen kindel, et Petro Porošenko Blokk suudab kindlasti selle ülesandega hakkama saada,» ütles Porošenko eile.

«Põhiseaduse järgi esitab koalitsioon peaministrikandidaadi presidendile. Järgnevalt peab president kandidaadi värskelt valitud ülemraadale heakskiitmiseks esitama. Erakonna Porošenko Blokk tulevane fraktsioon on juba toetanud minu initsiatiivi Arseni Jatsenjuki toetamiseks,» sõnas Porošenko.

Porošenko lisas, et Euroopa poliitikas on tavapärane esitada üksikasjaline koalitsioonikokkuleppe, kus on peaaegu välja toodud päevane tegevuskava. «Koalitsioonikokkulepe on leping koalitsiooni ja riigi vahel. See ei saa olla kolmeleheküljeline dokument,» teatas ta. «Hiljuti vestlesin Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga. Ta ütles mulle, et tema kogemuse põhjal on nii, et mida paksem on koalitsioonilepe, seda kauem koalitsioon koos püsib,» ütles Porošenko veel.   

Porošenko lisas, et uue valitsuse moodustamisel toetab tema ministrite täielikku väljavahetamist. Valituse peaks tema hinnangul moodustama professionaalsuse põhjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles