Regio kaart eksitas sakslase Eestist Venemaale

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lämmijärv.
Lämmijärv. Foto: Arhiiv/Postimees

Kaunis paadisõit Lämmijärvel lõppes sakslasele 40-eurose trahviga - kaart eksitas ta Eestist Venemaale.

51-aastane Saksamaalt pärit mees, kellel on Eesti isikutunnistus, sõitis eile mootorpaadiga Lämmijärvele kalale. Kell üks päeval avastas tema piiriületuse Mustvee kordoni radarvaatleja.

«Tal oli navigatsioonivahend [Garmin78], mille sees oli ka Regio kaart. Kaardil olev kontrolljoon ei vastanud õigetele koordinaatidele,» selgitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Maria Gonjak Postimehele.

Piirivalvurid võrdlesid kohapeal enda kaardil kontrolljoone paiknemist kaluri omaga. Seal nägidki nad erinevust. «Tema nägi ühte kontrolljoont, mis ei olnud reaalne,» ütles Gonjak. Seetõttu ületas mees piiri kogemata. «Ta kahetses oma tegu väga.»

Regio esindaja Erki Kokkota ütles Postimehele, et kõik nende kaardid on kinnitatud veeteedeameti, maa-ameti ja piirivalveameti poolt. Aga kuna Eesti ja Venemaa vahel puudub piir - selle asemel on «ajutine kontrolljoon» - ei saagi päris täpselt kindel olla, kust piir jookseb. Ametid kinnitavad tema sõnul vaid, et jah, sinna võib kontrolljoone tõmmata. Ametlikult ei saa aga keegi midagi kinnitada, sest piiri täpsed koordinaadid peaks määrama seadus.

Ometi tehakse trahv selle ületuse eest. «Jah, ja kui kellelegi see trahv tehakse, ei ole süüdi mitte riigiasutused, vaid Regio, mille kaart oli liiga vale,» on Kokkota nördinud. Ta soovitab kontrolljoonele liiga lähedale mitte minna. «See on põhiline viga,» selgitas ta. «Ma ei tea, kas suurest elevusest, eriti kui oled välismaalane, tahetakse minna võimalikult lähedale? Et pull värk, oled nii Euroopa-Aasia piiri peal! See võib lõppeda halvasti lihtsalt. Millegipärast seal, kus maanteel on tõkkepuu ees, seal ei minda kõhu peal üle, aga järvel võib lihtsamalt [valesse kohta] sattuda.»

Kokkota soovitab vigade vältimiseks navigatsioonivahendisse alati kõige uuema versiooni alla laadida, sest kontrolljooned võivad muutuda. Sakslasel oli politsei teatel kaardirakenduse kõige viimane versioon.

PPA kasutab kontrolljoone kulgemise alusena valvatava piirijoone koordinaate, mis on kehtestatud 2006. aastal toonase Piirivalveameti peadirektori käskkirjaga. Neli aastat tagasi viisid teised ametkonnad oma andmed vastavusse. Sellest ajast alates peaks need olema ka maa-ameti kaardil ja Regio kaartide koostamise aluseks.

Riigipiiri seadus §17’2 näeb sellise rikkumise eest kuni 800-eurost rahatrahvi. Arusaamatuste igakülgseks välistamiseks soovitab politsei- ja piirivalveamet järvele minejatel oma asukoha kontrollimiseks pöörduda lähimasse kordonisse, kuhu saab helistada ka juba järvel olles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles