Põhiseaduskomisjon tahab riigikogu saali Eesti ja Euroopa Liidu lippu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Euroopa Liidu lipp.
Eesti ja Euroopa Liidu lipp. Foto: Toomas Huik / Postimees

Parlamendi põhiseaduskomisjon otsustas teha riigikogu juhatusele ettepaneku paigutada riigikogu istungisaali Eesti ja Euroopa Liidu lipp.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste ütles täna riigikogus, et komisjon võttis otsuse tegemisel arvesse põhiseadusest tulenevat Eesti parlamentaarset riigikorraldust, pidas oluliseks riiklike sümbolite tähendust ja väärtustamist ning lähtus üldlevinud parlamentaarsetest tavadest teistes riikides.

Tema sõnul on seda teemat riigikogus korduvalt arutatud, kuid pole kuhugi jõutud. «Nii oleme endiselt ainulaadses olukorras, kus riigivõimu keskses ruumis puudub selle riigi suur lipp, kelle nimel siin otsuseid tehakse. Pole ka selle institutsiooni lippu, kuhu oleme rahvahääletuse otsusega kuuluda tahtnud, kuhu kultuuriliselt ja poliitiliselt kuulume, kust tuleb oluline osa meie õigusloomelistest otsustest,» ütles ta.

Maruste hinnangul on enam kui kummaline nõustuda arusaamisega, et Eesti riigi lipp Eesti parlamenti ei sobi või see pole meie ajalooline tava. «Esimene argument on sügavalt arusaamatu, teises osas on teada pilte samast saalist, kus riigilipp on saalis oma väärikal kohal,» märkis ta riigikogu vabas mikrofonis kõneledes.

Maruste märkis, et on käinud paljude riikide parlamentide istungisaalides, mis enamasti on suursugused ja ajaloolised. «Vaatamata nende ruumide muinsuskaitselisele väärtusele ja tähendusele on igal pool riigi sümboolika väärikal kujul esitatud,» lausus ta ning lisas, et peale austuse väljendamise oma riigi sümbolite vastu kandub sellekohane visuaalne kujund massimeedia kaudu ka laia maailma.

«Ainult meil millegipärast see nii ei ole. Mida me kardame? Mis meid takistab? Et lõpetada see arusaamatu seis, tegigi põhiseaduskomisjon sellise ettepaneku ja loodab, et juhatus reageerib ettepanekule selle teostamisega,» ütles Maruste riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles