Õpilasesinduste liit pooldab valimisea langetamist kohalikul tasandil

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud valimised.
Kohalikud valimised. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Eesti Õpilasesinduste Liit pooldab valimisea langetamist kohalikul tasemel.

Möödunud nädalavahetusel, 7.-9. novembril leidis aset Eesti Õpilasesinduste Liidu XXXI üldkoosolek, Karksi-Nuias kuhu tuli kokku ligi 150 noort esindama kogu oma koolipere arvamust.  

Üldkoosolekul kinnitati liidu ametlik seisukoht valimisea langetamise suhtes, mille järgi pooldatakse valimisea langetamist kohalikul tasandil, kuid riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel pooldatakse praegust vanusepiiri.

«Õpilasliit esindab läbi oma liikmete üle 95 000 noore, nende arvamust tuleb võtta sama tõsiselt kui 101 riigikogulase oma. Üldkoosolekud näitavad iga kord, et õpilased teavad, mis hariduskorralduses muuta tuleks ja on oluline võtta neid kui eksperte, kes igapäevaselt süsteemis sees on,» ütles õpilasliidu juht Lele Luup.

Lisaks valimisea langetamise seisukohale võeti vastu ka mitmeid teisi dokumente. Näiteks sõnastati õpilaste poolsed ettepanekud riigikogu valimisteks eesmärgiga esitada õpilastepoolne terviklik nägemus nendest teemadest, millele valitav riigikogu ja moodustatav valitsus peaksid eesoleva 4 aasta jooksul tähelepanu pöörama ja milliseid muutusi esile kutsuma. See kajastub õpilasliidu dokumendis Õpilaste Eesti 2019.

Samuti võeti vastu seisukoht kohustusliku kooliea tõstmise osas, õpilasliidu nägemuses lõppeb koolikohustus 18. eluaastal, mis tähendab, et lõpetades põhikooli varem kui 18 aastaselt on õpilane kohustatud kooliteed jätkama.

Muuhulgas kinnitati ka õpilasliidu 2015 aasta tegevuskava ja eelarve, võeti vastu Arengukava 2015-2018 ja täiendati 2013 aastal loodud eksamiseisukohta, mis toob välja õpilasliidu toetuse kitsa- ja laia matemaatika süsteemi osas ning rõhutab, et ülikooli sisseastumisel ei tohi arvestada eksamitulemusi.

Toimusid ka uue juhatuse liikme valimised, mille tulemusena sai juhatus mandaadi jätkata kevadeni kaheliikmelisena. Kolmas juhatuse liige jäi valimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles