Intervjuu: Kross lükkab kõik kuuldused tagasi

Priit Pullerits
, vanem­toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Erik Prozes

Isamaa ja Res Publica Liidu Reformierakonna vastu vahetanud Eerik-Niiles Kross ütleb, et ei ole viimastel aastatel talle kehtestatud USAsse sissesõidu keeldu vaidlustada üritanud, sest ei pea poliitikuna õigeks seda teemat Eesti Vabariigile liiga palju jalgu toppida.

Eerik-Niiles Kross, kas teie USAsse sissesõidu keelu päevakorda kerkimine tuleb ootamatuna?

Mitte väga. See ei ole ju uus asi. Olen täpselt samas olukorras olnud IRLi aseesimehena, kui IRL oli valitsuserakond, ja potentsiaalse esinumbrina. Kui see keeld tol ajal ei tekitanud rahvusvahelist probleemi Eestile, siis miks peaks nüüd rohkem tekitama?

Mida see keeld endast täpsemalt kujutab?

Minu viimane info selle kohta on mõne aasta tagune. Viimasel ajal ei ole ma selle probleemiga tegelenud. Osalt selletõttu, et kui olen poliitikas, ei ole viisakas hakata seda teemat Eesti Vabariigile liiga palju jalgu toppima. Kui peaksin saama riigikogu valimistel rahva mandaadi, tekib teine olukord: siis saan teiselt positsioonilt seda probleemi menetleda, kui on vaja.

Mul oli vanast ajast, kui Eesti ja USA vahel kehtis viisarežiim, pikaajaline viisa, mis oli antud minu tollastest ülesannetest lähtuvalt. Formaalselt võttes ameeriklased tühistasid selle 2010. aasta lõpus. Põhjust ei ole mulle öeldud. Olen seda küsinud – mitte küll kirjalikult –, aga nad on öelnud, et ei kommenteeri seda. Ma ise ei tea, et mul oleks mingitki põhjust olla USAsse sissesõidu keelu all.

Kui viisa on tühistatud, siis sa ei kvalifitseeru automaatselt viisavaba režiimi alla. Siis pead taotlema viisat. Tollal, viisa tühistamise järel, öeldi mulle, et ei ole mõtet seda teha.

Kas olete hiljem siiski proovinud taotleda USAsse sissesõidu luba?

Vahetult pärast viisa tühistamist üritasin kompida, kui tõsine see asi on, aga nii kaugele ei ole läinud, et oleksin hakanud end küsimustega peale suruma. Selle kohta, mis on viisa tühistamise põhjus, olen kuulnud linna pealt versioone, mis on kõik olnud suhteliselt jaburad.

Üks versioon on see, et olen esinenud Ameerika valitsuse agendina Guatemalas. Selle kohta oskan öelda, et ma ei ole elu sees Guatemalas käinud. Ma ei ole lõuna poole Mehhikot elu sees jalga tõstnud, ja Mehhikos käisin viimati 1993 või 1994, kui olin Washingtonis ametis. Tõsi, minu ettevõttel Trustcorp on olnud Guatemalas ühe energeetikaettevõttega nõustamisleping.

Teine versioon on see, et viisa tühistamine on Arcic Sea kaaperdussüüdistuse mingisugune järelm või tulem: et ameeriklased on otsustanud, et niikaua kui nad püüavad venelastega hästi läbi saada – viisakeeld pandi ajal, kui president Barack Obama reset-poliitika Venemaaga oli veel vägagi elus –, ei taha nad endale seda probleemi, mis võib tekkida, kui olen nende territooriumil ja venelastel peaks tekkima mingi huvi hakata mind välja nõudma.

Välistada ei saa ka seda, et venelased on midagi kuskile sokutanud – seda nad oskavad. Võib olla, et keegi on jäänud uskuma midagi, mida venelased räägivad. Täna on nende võimekus selles osas võib-olla väiksem, aga mõni aasta tagasi oli suurem.

Ma ei oska Arctic Seaga seotud versiooni hinnata.

Ise pean kõige tõenäolisemaks kahte asja. Ilmselgelt on tegemist mingisuguse pahatahtliku informatsiooniga või vale arusaamaga. Pärast 9/11 on imelihtne sattuda ameeriklaste süsteemis mingisse nimekirja, näiteks lennukeelu nimekirja. Isegi senaator Kennedy sattus sinna kunagi: teda ei lastud USAsse sisse, ta helistas lennuväljalt president George W. Bushile, ja isegi Bush ei suutnud teda aidata.

Viisa tühistamine tundub Eesti kontekstis väga haruldane, aga see ei ole unikaalne asi. Loomulikult on see tüütu. Eks ma eeldan, et varem või hiljem leiab see oma lahenduse.

Ühe versiooni järgi olete vahendanud arenevatele riikidele küberkaitsesüsteeme, mis on Eestis USA osalusel välja töötatud ja mille müümiseks ei ole teil olnud õigust. On siin tõde?

Ma ei ole seda versiooni isegi kuulnud. Tõele vastab see, et oleme Trustcorpiga proovinud vahendada mõne Eesti ettevõtte e-lahendusi, aga need on tsiviilsed, ning mingil määral nõustanud ka küberkaitse alal, aga et seal oleks litsentsiprobleeme... Minu ettevõte ei ole kunagi otseselt kellegi teise asja müünud, vaid vahendanud. Ei kujuta ette, et see võiks olla mingi teema. Ma ei tahaks uskuda, et see oleks turu kaitse või konkurentsi probleem: et Eesti küberettevõtted oleks nii ohtlikud Ameerika ärile, et neid kuidagiviisi kõrvaldada.

Veel üks versioon räägib, et Kross olevat vahendanud oma firma kaudu Eestile sõbralikus riigis kellegi teise käe läbi narkoäri, relvakaubandust või terrorismiga seotud tegevust.

See on küll täielik väljamõeldis. Ma ei ole vahendanud ühtegi sellist asja.

Kui palju võib Eestis olla inimesi, kes teie USAsse sissesõidu põhjust teavad?

Minu teadmiste järgi ei tea Eestis keegi seda põhjust. Olen loomulikult küsinud Eesti vastavatelt asutustelt nõu. Esiteks informeerisin neid, et selline asi on juhtunud. Endise kõrge ametnikuna pidasin seda enesestmõistetavaks. Aga keegi ei oska midagi öelda. Eesti asutused on kinnitanud, et neil puudub igasugune informatsioon viisa tühistamise põhjuste kohta. Eesti asutustel ei ole minu teada midagi sellist teada, mis kuidagimoodi takistaks minu tegevust. Võib eeldada, et nii IRL kui Reformierakond sellist asja minusuguse tüübi puhul kontrollivad, enne kui minuga asja ajavad.

Mu mitmed hästi informeeritud taustaallikad ütlesid, et teie tegu, mille pärast viisa tühistati, peab olema väga tõsine, kui Ameerika, kes on Eestile sõbralik riik ja kellega on teil olnud sõbralikud suhted, annab teile sissesõidukeelu. Mida selle tõdemuse kohta ütlete?

Kuna enda teada ei ole ma midagi sellist teinud, saan järeldada ainult seda, et põhjus ei ole mitte tegu, vaid ilmselt keegi Ameerika süsteemis usub mingit väljamõeldist või tõlgendab midagi valesti ja sinnapaika see asi on jäänud. Seda on väljastpoolt väga keeruline ümber lükata, kui ei tea, milles on asi.

Millal viimati USAs käisite?

Üsna vahetult enne seda, kui viisa tühistati. Usun, et see oli 2010.

Kui palju see elu segab, et teil on USAsse sissesõidu keeld?

See oli ebamugav mõne aja eest, kui mu abikaasa töötas USAs. Praegu see minu tegevust ei sega. Kui edaspidises elus tulevad teised tööd, kus seda sissesõiduluba peaks jälle tarvis tulema, siis tuleb selle probleemiga tegeleda.

Olete teinud plaani, mida ette võtta, et keelust lahti saada?

Praegu ei ole mõnda aega sellega tegelenud ja kindlasti ei hakka ka enne valimisi sellega tegelema. Vaatame, mis juhtub. Olen alati öelnud, et olen valmis kõigile küsimustele vastama, ja kui minu käest tahetakse midagi teada, siis ma hea meelega aitan.

USAsse sissesõidu keeld seab ilmselt teile piirid jõuda Eestis täitevametisse, kui peaksite riigikogu valimistel tegema hea tulemuse. Olete nõus?

Eesti valitsemise otsustab ikka Eesti valija, mitte ükski välisriik. Kui valija on oma otsuse teinud, siis olen kindel, et lõpuks ei jää ka minu viisa tühistamise küsimus mingiks takistuseks.

Seega usute, et teie USAsse sissesõidu luba tuleb päevakorda ja saab lahendatud?

Kui tekib olukord, et Eesti Vabariigil on põhjendatud huvi see küsimus lahendada, siis olen kindel, et kõik osapooled lähenevad sellele senisest teistmoodi.

On teil ameeriklastega viimastel aastatel ka mingeid kontakte olnud?

Mul on Ameerika sõpru täis, suhtlen nendega üsna palju. Saan ameeriklastega jätkuvalt väga hästi läbi, olen suur Ameerika sõber. Mu viimane kokkupuude Ameerika ametnikega oli pärast president Obama visiiti, kui lendasin Euroopasse ja sattusin ühe lennuki peale USA suursaadikuga ning lobisesime. Tema läks kergendunult puhkama, mina läksin oma asju ajama. Meil oli sotsiaalne ja sõbralik mõttevahetus, näiteks Obama visiidi mõjust ja tähendusest.

Briti kunagine peaminister Winston Churchill on öelnud, et ameeriklased teevad lõpuks alati õige otsuse pärast seda, kui nad on kõik muud variandid ära proovinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles