USA kindralleitnant: Ühendriikide väed jäävad Eestisse nii kauaks, kui Eesti soovib

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased
USA sõjaväelased Foto: Marianne Loorents

USA väed jäävad Eestisse nii kauaks, kui Eesti seda soovib, kinnitas täna Eestis viibiv USA Euroopa maavägede komandör kindralleitnant Frederick Ben Hodges.

«Ma olen väga uhke sõdurite üle, kes on siia tulnud Eesti sõduritega treenima ja need rotatsioonid ning meeskonnatöö USA armeega jätkub seni, kuni Eesti seda tahab,» sõnas Hodges, lisades, et see on osa kindlusest, mida lubati tagada Walesi tippkohtumisel ning heidutusest Venemaa agressiooni vastu.

Hodges kohtus hommikul Tallinnas Ühendriikide saatkonnas ajakirjanikega ning rõhutas, et USA vägede roteerumine Euroopas ei ole midagi, mis toimub vastusena Venemaa tegevusele, see on viis, kuidas Ühendriikide armee pärast Afganistani rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) missiooni tegutseb.

«Roteeruvad väed ei ole loodud vastusena Krimmi annekteerimisele, see on see, kuidas armee tuleviku suunas liigub,» rääkis Hodges. 

Pühapäeval kinnitas Hodges Leedus, et Ühendriikide sõdurid jäävad Balti riikidesse ja Poolasse vähemalt järgmise aastani, sest pinged Venemaaga püsivad. Täna täpsustas ta, et järgmise aasta lõpuni on juba olemas kava, kes ja millal Eestis viibib, ent 2015. aastat ei peeta praegu kindlasti missiooni lõpuks. 

Hodges nentis, et probleem Venemaaga on kindlasti see, et (nagu Ukrainas juba nähtud) tekitatakse piiripealseid olukordi, kus ei ole selge, kas tegemist on olukorraga, kus peaks rakenduma NATO artikkel 5 või midagi muud. Sealjuures on selge, et sõduritele jääb alati õigus end kaitsta, ehkki on raske ette kujutada olukorda, kus sattuks praegu vastamisi Vene ja USA sõdurid.

Kindralleitnant Hodges rõhutas ka, et kui Venemaa praeguste provokatsioonide käigus juhtub midagi ähvardavat, ei rakendataks ilmselt kohe artikkel viit, sest tegemist oleks taas olukorraga, mis vajab enne põhjalikku kaalumist.

Kõige olulisem on Hodgesi sõnul praegu, et allians on nüüd pärast Walesi tippkohtumist ühtsem kui kunagi varem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles