Sanatoorium krahmas abisaadetise laste eest ära

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina noored president Petro Porošenko taustal iseseisvusparaadil Odessas.
Ukraina noored president Petro Porošenko taustal iseseisvusparaadil Odessas. Foto: Palinchak Mikhail / Scanpix

Eesti välisministeeriumi saadetud humanitaarabi saabus eelmisel reedel Lõuna-Ukrainasse. Seda kutsuti vastu võtma lapsed, kes pidid sanatooriumist tühjade kätega lahkuma.

Ukraina ajakirjanik Tatjana Milimko läks reedel Eesti abi saabumist Odessas kajastama. Lustdorfi sanatoorium, kus abi vastu võeti, korraldas selleks suure meediaürituse. Eesti läkitatud abisaadetises leidus piimapulbrit, konserveeritud liha, sooje tekke, voodipesu ja hügieenitarbeid.

Et meedial oleks, mida filmida, kutsuti kohale lapsed. Nad rääkisid kaamera ees, kui hästi neid sanatooriumis on vastu võetud ja kui väga nad juba tahavad koju minna.

Pärast tunniajast filmimist oli Milimkol loo jaoks materjal koos ja kaamera pandi kinni. Ta küsis sanatooriumi direktorilt, millal lapsed abi kätte saavad. Mees vastas, et saabunud abi ei ole mõeldud konkreetselt lastele, vaid sanatooriumile. See pani ajakirjanikku imestama. Ta küsitles direktorit edasi.

«Ma juhtisin jätkuvalt tähelepanu sellele, et sanatoorium peab lastele abi üle andma,» meenutas Milimko. «Aga vastust ma oma küsimusele ei saanud. Sanatooriumi direktor, kes oli minu küsimuste peale nördinud, palus ajakirjanikel lahkuda. Kuigi ma arvan, et see oli ainus loogiline küsimus sel hetkel.»

Eesti toetab Ukraina sisepagulasi ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) kaudu. Nende Odessa büroo esindaja sai Milimko peale skandaali tekitamise pärast pahaseks. Sõna võttis isegi Odessa asekuberner Zoja Kazanži, kelle sõnul oli konflikt ajakirjanike süü, sest just nende palvel kutsuti lapsed kohale.

«Ma ei tahtnud seda konflikti avalikuks teha,» ütles Milimko. «Sest Eesti missioon on üllas ja ma ei tahtnud inimesi halbade arvamustega seostada.»

Kuna üks ametnikest süüdistas aga ajakirjanikke laste ärakasutamises, et paremat lugu saada, tõstis Milimko häält. Tema sõnul oli see sanatooriumi idee.

«Minu kodumaal käib sõda ja ma ei tahaks, et välismaal arvatakse, et siin varastatakse kõike ja et abi, mis meile saadetakse, ei jõua abivajajateni. See ei ole nii,» rääkis ajakirjanik.

ÜRO ametist lubati esmaspäeval Milimkole, et lasteni jõuab abi selle nädala jooksul. Skandaal Eesti humanitaarabi ümber ei ole ajakirjaniku sõnul Ukrainas siiski tavaline. Ta lisas aga, et aeg-ajalt on siiski välja tulnud, et varastatud on konserve või raha, mille annetajad on kogunud. «Mulle tundub, et sanatoorium tahtis lihtsalt ennast heast küljest näidata – et kõik toimib ja et lapsed on kohal. Sellepärast nad kogusidki lapsed saali kokku.»

Milimko sõnul peaks hoopis riik, mitte välisriigid, toetama sanatooriume, kes pagulastele öömaja pakuvad.

Kokku toetab Eesti Ukraina sisepagulasi 80 000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles