Lukas ei pea Tallinna rahataotlust põhjendatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas
Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas Foto: Toomas Huik.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare soovitud riigipoolne toetus uuele õppekavale ülemineku hüvitamiseks pole põhjendatud, leiab haridusminister Tõnis Lukas.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar saatis haridusminister Tõnis Lukasele ja rahandusminister Jürgen Ligile kirja, kus kinnitas, et uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus ja uued riiklikud õppekavad toovad linnale uusi kohustusi, milleks praegu riik pole raha eraldanud. Tallinna arvutuste järgi läheb tänavu linnal lisaks tarvis üle 75 miljoni ja järgmisel aastal ligi 108 miljonit krooni.

Uus õppekava ei nõua Lukase kinnitusel selliseid kulutusi nagu Tallinna linnapea arvab, vahendas Kuku raadio. Lukas märkis, et uuele õppekavale tuleb täielikult üle minna alles 2013. aastal. Tema hinnangul on Savisaare ettepanek anda omavalitsustele üleminekuaeg seega lahtisest uksest sissemurdmine ning esitatud rahavajadus selgelt ülepakutud.

Lukase sõnul ei muutu selle aasta 1. septembrist omavalitsuse jaoks veel midagi, sest uus õppekava hakkab rakenduma uue aasta esimesest septembrist ja kuulub täitmisele järk-järgult. See puudutab õppevahendite muretsemist ning õppekeskkonna loomist ja täies mahus peavad kõik tingimused olema täidetud aastaks 2013.

Minister ütles, et tegelikult rahastab riik juba praegu õppekulusid, nagu õpikud ja õppevahendid ning uus õppekava ei muuda siinkohal omavalitsuse kohustusi.

Minister hoiatas, et õppekavast tondi tegemine töötab kvaliteetse hariduse vastu, pigem tuleks linnal mõelda, kuidas ühendada väga väikseid gümnaasiumiosi, et vähendada kulusid, kütmisest ja haldamisest ülejäävat raha saaks juba kasutada näiteks õpetajate palkade suurendamiseks.

Minister Lukas rõhutas, et õppekava sisulised muudatused struktureerivad õppekava sisemiselt ümber ega suurenda tunnikoormust, niisiis ei ole vahet, kas tegemist valikkursuse või kohustusliku osaga, kulutuste osas suuri muutusi pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles