Eestlased vallutasid Hiinas esimestena kaks mäetippu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal vallutasid seitse eesti mägironijat Kunluni mäestikus Hiinas esimestena maailmas kaks üle viie kilomeetri kõrgust mäetippu.
Ajaloolise tipuvallutusega said hakkama (vasakult) Marko Aasa, Priit Joosu ja Kristjan-Erik Suurväli.
2010. aastal vallutasid seitse eesti mägironijat Kunluni mäestikus Hiinas esimestena maailmas kaks üle viie kilomeetri kõrgust mäetippu. Ajaloolise tipuvallutusega said hakkama (vasakult) Marko Aasa, Priit Joosu ja Kristjan-Erik Suurväli. Foto: Kristjan-Erik Suurväli

Seitsme eesti mägironija ekspeditsioon vähekäidud Kunluni mäestikus Hiinas lõppes sellega, et mehed vallutasid esimestena maailmas kaks üle viie kilomeetri kõrgust mäetippu, millele neil on nüüd õigus nimi panna.



Kunluni mäestik Hiinas on mägironijaile põnev paljuski seetõttu, et hiljuti oli see ala veel välisriikide kodanikele suletud. Seetõttu on seal vähe käidud ja avastamist palju.

Oma ekspeditsiooni esimeseks sihtmärgiks valis Eesti alpinismigrupp Kristjan-Erik Suurvälja juhtimisel (veel olid grupi koosseisus Priit Joosu, Priit Simson, Marko Aasa, Jaan Sibul, Siim Kadak ja Argo Mere) Koktaki liustiku kõrval asuva 6045 meetri kõrguse tipu, kuhu esimeste inimestena maailmas olid kaks aastat tagasi tõusnud Soome alpinistid.

Ekspeditsiooni juhi väitel valiti tippu tõusmiseks täiesti uus marsruut ja tipp vallutati 27. juulil. Sealjuures kandis Argo Mere tipputõusul endaga kaasas suuski, mida ta kasutas järgnenud laskumisel 5800 meetri kõrgusel asunud vahelaagrisse.

Kirjutasid end ajalukku

Seejärel otsustasid eestlased kirjutada end ajalukku ja esimeste inimestena võtta ära lähedal, Qontagni liustiku kõrval asunud üle viie kilomeetri kõrguse tipu. «Siinne vallutatud tippude register on ilusasti olemas ja sealt oli näha, kus varem käidud oldi,» ütles ekspeditsioonil osalenud Postimehe fotograaf Priit Simson.

Ajaloolise tipuvallutusega said 3. augustil hakkama Marko Aasa, Priit Joosu ja Kristjan-Erik Suurväli, kes mõõtsid tipu kõrguseks GPSi järgi 5227 meetrit.

Viis päeva hiljem, 8. augustil tegi alpinismigrupp esmatõusu Kokose ja Saldwori liustiku vahel asuvale, kaardil 5419 meetri kõrguse tundmatu tipuna märgitud mäele, kus GPSiga mõõdeti tegelikuks kõrguseks 5740 meetrit.

Ekspeditsiooni juhi Suurvälja sõnul tõusid kaljusele tipupüramiidile ehk 40 meetrit tipupüramiidi jalamist kõrgemale Simson ja Joosu, kes heiskasid seal Eesti lipu. Teiste grupiliikmete tipputõus muutus võimatuks halvenenud ilma tõttu.

Praegu Kashgari linnas edukat ekspeditsiooni lõppu tähistavad mägironijad peavad koju jõudes registreerima oma tipuvallutused USA alpinismi registris. «Meil on tõestuseks olemas pildimaterjal ja marsruudikirjeldus,» ütles Simson.

Teoorias tähendab see, et eestlased võivad esmavallutatud tippudele valida nimed oma soovi järgi. Mis nende nimedeks saab, ei osanud asjaosalised eile Postimehele veel öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles