Vanglapõgenik Galojanile on jäänud viimane õlekõrs

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Eesti kohtus 2011. aasta suvel.
Anna-Maria Galojan Eesti kohtus 2011. aasta suvel. Foto: Priit Simson / Postimees

Suurbritannias redutava Anna-Maria Galojani järjekordne asüülipalve lükati eelmisel neljapäeval Briti Kõrgemas Kohtus tagasi.

Kuigi Briti kohtunikud otsustasid, et Galojan antakse siiski Eestile võimudele üle, on tuhandete eurode omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises süüdistatud naisele jäänud siiski üks viimane võimalus otsus edasi kaevata.

Tegelikult otsustasid samad kohtunikud juba oktoobri keskpaigas, et Suurbritannia Galojanile asüüli ei paku. Siis ei jäänud Eesti vangla eest saareriiki põgenenud naine aga otsusega rahule ja muutis oma taotluse põhjust. Selleks oli tol korral tervis.

Kuna kohtunikud lükkasid selle palve tagasi, nii nagu ka kõik muud tema kaebused, on Galojani advokaatidel jäänud vaid üks võimalus: nad peavad suutma tõestada, et selle kohtuotsusega on seotud «üldine avalik huvi».

Briti kohtuameti pressiesindaja Russell Hayes selgitas Postimehele, et «üldise avaliku huvi» korral peaks Galojani juhtum olema tõstatanud sellise teema, mis on nii oluline, et laieneb kaugemale kui vaid tema juhtum.

Juba pea kaks aastat Suurbritannias elav Galojan võib otsuse edasi kaevata kahe nädala jooksul. Kui ta seda ei tee, pühitakse briti kohtusaalides eestlannast käed puhtaks ja juhtum on lõpetatud. Kui teisiti ei määrata, on seejärel Eesti politseil aega kümme päeva Galojan Inglismaalt kodumaale tagasi tuua.

Galojani esindaja Ania Matelska ei ole korduvate Postimehe päringute peale vastanud. Ka ei vasta Postimehe kõnedele Galojan ise. Vaid tema sotsiaalmeedia leheküljel võib lugeda filosoofilisi postitusi, mis ütlevad näiteks, et kriitikal ei tohi end häirida lasta või vaadata fotosid lumisest Tallinnast kirjaga «Oivaline vaatepilt... my amazing, beloved [mu imeline, armastatud] Kodulinn Tallinn».

Harju maakohus mõistis MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuhi Anna-Maria Galojan 2011. aastal süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Kohus karistas teda ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidanuks vanglas kohe ära kandma viis kuud, lisaks tuli tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles