Kosmoseagentuuri liikmemaks Eestile on 870 000 eurot aastas

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestist saab kosmoseriik
Eestist saab kosmoseriik Foto: AFP/SCANPIX

Eestist saab 2015. aasta veebruaris Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) täieõiguslik liige, väärikasse agentuuri kuulumine läheb meile aastas maksma 870 000 eurot.

Eesti allkirjastab ESAga liitumislepingu 2015. aasta veebruaris, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja.

Liitumisel tuleb Eestil tasuda ühekordne sisseastumismaks 600 000 eurot, mis on arvestatud ministeeriumi tuleva aasta eelarvesse. Pärast täisliikmeks saamist maksab Eesti igal aastal ESA kohustuslike tegevuste katteks 870 000 eurot.

«Kosmos on kallis valdkond ja igal liikmesriigil on selles oma osa. Eesti jaoks on oluline, et läbi ESA tellimuste tuleks võimalikult suur summa Eesti majandusse ka tagasi,» ütles Luksemburgis ESA ministrite kohtumisel osalenud väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling.

Täisliikmeks saades algab 1. jaanuaril 2016. aastal Eesti jaoks kuueaastane üleminekuperiood, mille jooksul garanteerib ESA Eestile suunatud tellimused 500 000 euro väärtuses.

Üleminekuperioodi eesmärk on Eesti tööstus ja teadus ette valmistada kosmosetööstusesse sisenemiseks. Euroopa Kosmoseagentuuri lõplik otsus Eestis täisliikmeks saamise kohta tehakse 17.-18. detsembril toimuval ESA nõukogu koosolekul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles