Venemaal kinni hoitav Savtšenko nõuab kriminaalmenetluse peatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõjaväepiloot Nadežda (Nadia) Savtšenko.
Ukraina sõjaväepiloot Nadežda (Nadia) Savtšenko. Foto: SCANPIX

Venemaal kinni peetav Ukraina parlamendisaadik ja piloot Nadia Savtšenko nõuab tema suhtes algatatud kriminaalmenetluse peatamist, sest ta on sõjavang.

«Apelleerime [Vene Föderatsiooni] juurdluskomiteed peatama Savtšenko kriminaalmenetlust, kuna ta on sõjavang,» ütles naispiloodi advokaat Mark Feygin sotsiaalmeedia Twitter vahendusel laupäeval.

Kostjad viitavad Genfi konventsiooni artiklitele 4 ja 5.

Advokaadid kavatsevad lähipäevil pöörduda Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC), Venemaa välisministeeriumi ja ÜRO poole Savtšenko juhtumis Genfi konventsiooni rakendamise asjus.

Savtšenko kaalub näljastreigi alustamist, kui tema kui sõjavangi õigusi eiratakse, ütles Feigin.

Varasemate teadete kohaselt võitles Savtšenko (33) Aidari vabatahtlike pataljoni ridades. Juunis langes ta Donbassi separatistide kätte.

8. juulil sai teatavaks, et Savtšenko asub Venemaal Voronežis eeluurimisvanglas. Päev hiljem kinnitas seda Venemaa juurdluskomitee, teatades, et Savtšenkole on esitatud süüdistus ajakirjanike Igor Korneljuki ning Anton Vološini tapmisele kaasaaitamises Luganskis.

Kiiev on nõudnud Venemaal vangis olevate ukrainlaste sealhulgas Savtšenko vabastamist Minskis 5. ja 20. septembril sõlmitud rahuprotokolli alusel. Moskva sõnul aga Minski lepe, mis hõlmab pantvangide vabastamist, Savtšenko kaasuse puhul ei kehti.

Kohtumenetluse käigus ei tunnistanud piloot end süüdi.

Genfi konventsioonides on muuhulgas sätestatud reeglid, mis puudutavad pagulaste ja sõjavangide kohtlemist ning osapoolte käitumist rahu ajal esinevate võimalike siseriiklike relvakonfliktide olukorras.

Genfi konventsioonide ellukutsujaks oli ICRC. Kaasajal lasub organisatsioonil järelvalve funktsioon konventsiooni sätete täitmise üle ja kohustus vajaduse tekkides teha ettepanekuid konventsioonide teksti täiendamiseks või muutmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles