FSB väitel oli kapo töötaja 20 aastat nende agent (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Puusepp.
Uno Puusepp. Foto: NTV ekraanipilt

Venemaa Julgeolekuteenistus FSB väidab, et kaitsepolitseiameti töötaja oli 20 aastat nende agent, edastas uudisteagentuur Interfax pühapäeval viitega telekanali NTV saatele.

Interfaxi teatel vahendas kaitsepolitseis töötanud Uno Puusepp Venemaale infot Eesti, NATO ja USA kohta.

Agentuuri väitel töötas Puusepp varem KGBs.

NTV teatel langetas Puusepp 1996. aastal otsuse teha koostööd Vene eriteenistustega. Tema sidemeheks sai endine kolleeg KGBs Nikolai Jermakov, kes elas Eestis, tegeles äriga ning käis regulaarselt Venemaal.

Puusepp olevat andnud informatsiooni, mis võimaldas nurjata mitu USA, Rootsi, Suurbritannia ja veel mitme riigi eriteenistuste Venemaa-vastaseid aktsioone, muu hulgas saada salastatud informatsiooni, millele loodeti ligi pääseda Venemaa Tallinna saatkonna kiudoptilise sidekaabli kaudu.

Väidetavalt lasti ameeriklastel üles seda kallis aparatuur ning seejärel asuti salastatud diplomaatilist informatsiooni edastama Moskvasse teiste kanalite kaudu.

Uno Puusepp on endise nõukogude ohvitseri poeg ning ühines KGBga 1970. aastatel, olles saanud sabotaaživäljaõppe sideoperaatorina, kommenteeris NTV.

Kui Eesti taastas iseseisvuse, oli Puusepp üks vähestest endistest KGB ohvitseridest, kes võeti tööle kapo tehnilisse teenistusse.

Interfaxi teatel edastas Puusepp kapo direktorile ja peaministrile saadetud ettekandeid, kokkuvõtteid Balti riikide, Soome ja Briti luureteenistuste esindajate kohtumistest, infot lääne eriteenistuste kohta, samuti andmeid Eesti eriteenistuse agentide kohta. Väidetavalt teadis Moskva tänu temale juba enne Edward Snowdeni paljastusi USA riikliku julgelekuagentuuri NSA ulatuslikust luuretegevusest Euroopas.

Puusepal oli ka ligipääs informatsioonile venelaste värbamisest lääne eriteenistuste poolt ning ta teadis seda, milliseid Vene diplomaate jälgiti.

Tema raportid viisid endise FSB ohvitseri Valeri Ojamäe paljastamiseni topeltagendina. Ojamäe pakkus vabatahtlikult oma teenuseid kapole 1999. aastal ning tegi umbes aasta koostööd ka Briti luurega. Seejärel võeti ta kinni ja mõisteti seitsmeks aastaks vangi.

Puusepa informatsioon aitas väidetavalt FSB-l paljastada endise Vene piirivalveohvitseri Igor Vjalkovi koostöö kapoga. Vjalkov mõisteti süüdi spionaažis.

Interfax kirjutab, et kapo infolekked ja ebaõnnestumised operatiivtegevuses tekitasid muret USA-s ning pärast aastaid kestnud infolekke allika otsimist toimus vahistamine, kuid kinni võeti mitte Puusepp, vaid endine KGB ohvitser Vladimir Veitman, kes töötas samas kapo osakonnas kui Puusepp.

Veitman tunnistas koostööd Vene eriteenistustega ning mõisteti 15 aastaks vangi.

«Loomulikult olin ma väga üllatunud, kui minu asemel võeti kinni minu kolleeg Veitman - nii palju kui mina tean, siis ei edastanud ta mingit infot,» ütles Puusepp.

FSB teatel lahkus Puusepp kolm aastat tagasi kapost ning suundus Moskvasse.

Tiit Madisson on 1999. aastal raamatus «Riigipööraja märkmik» kirjutanud, et «Eesti riiklikku suveräänsust kaitsvas salapolitses töötasid 1996. aastal järgmised KGB töötajad: Vladimir Veitman, Valeri Titov, Uno Puusepp, Aleksander Repkin, Tatjana Valtbach, Aleksei Posledov, Vladislav Preitlov jt.»

Kaitsepolitsei kommentaar

Uno Puusepa väidete kontrollimiseks alustame koostöös riigiprokuratuuriga kriminaalmenetlust karistusseadustiku § 232 lg 1 (riigireetmine) sätete alusel. Uno Puusepp töötas kaitsepolitseiametis tehnilise spetsialistina alates 13. novembrist 1991 kuni 8. aprillini 2011, mil suundus pensionile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles