Politsei uurib Lääne-Saare vallavalimistel suitsupaki eest häälteostmist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakk
Suitsupakk Foto: Joosep Martinson/Õhtuleht

Politsei alustas kriminaalmenetlust Keskerakonna avalduse põhjal, et Lääne-Saare valla valimistel osteti Sõmeral hääli suitsupaki eest.

Seda, et keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo on alustanud kriminaalmenetlust, kinnitas Saarte Häälele politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ilmar Kahro. Ta lisas, et selle raames uuritakse võimalikku häälte ostmise juhtumit Lääne-Saare vallavolikogu valimistel. Rohkemat politsei esialgu kommenteerida ei saanud.

Avalduse tegemist erakonna nimel kinnitas Keskerakonna vallavanema kandidaat, valimistel ise mitte osalenud Mart Mäeker. Avalduse sisu olnud, et Sõmeral kuulutasid teatud isikud avalikult, kuidas nad käisid suitsupaki eest kindla kandidaadi poolt hääletamas. Rohkemat Mäeker kommenteerida ei saavat. Saarte Hääle andmetel võisid need isikud olla Sõmera Kodu kliendid.

«Loodame, et midagi sellist siiski ei juhtunud. Politsei uurib asja, seega ma midagi täpsemat öelda ei saa,» ütles Sõmera Kodu direktor Helle Kahm. Sõmera teovõimelistel klientidel on tõepoolest õigus valimas käia. Teist rahva seas liikuvat juttu, kuidas kliente olevat bussidega Kärlale veetud, kommenteerides ütles Kahm, et see on küll absurdne jutt. Ühe versioonina on liikvel ka jutt, nagu oleks häälteostmisel olnud ka vahendaja, kes ise ei kandideerinud.

Keskerakonna tehtud avalduse ja sellele järgnenud uurimise esimese vastukajana peatas Reformierakonna nimekirjas volikogusse pääsenud Boris Lehtjärv oma volitused kuueks kuuks. Juba esimesel, laupäeval toimunud istungil asendas teda Eldur Torn.

Lehtjärv ütles Saarte Häälele, et politsei tema poole pöördunud ei ole, samuti eitas ta oma seotust võimaliku häälteostmisega. «Absoluutselt mitte,» vastas Lehtjärv küsimusele, kas võtab omaks seotuse häälteostmisega.

Kuigi Lehtjärv on varem selgitanud volikogu liikme volituste peatamist isiklike põhjustega, siis nüüd tunnistas ta Saarte Häälele, et põhjus oli muus. «Et mitte erakonda ja valijaid mustata, on see ainuõige otsus,» ütles ta. «Volikogusse naasen kindlasti, sest ei ole seotud antud juhtumiga,» lisas ta. Küsimusele, milles mustamine seisneb, kui ta pole seotud praegu uuritava juhtumiga, vastas Lehtjärv, et sel teemal ta rohkem kommentaare ei jaga.

Boris Lehtjärve valimistulemust vaadates hakkab silma, et kuigi Kärlal sai ta vaid seitse häält talle antud kokku 67 häälest, on see kõikide mitte Kärlaga seotud kandidaatide seas üks sealsetest tipptulemustest.

Kutsuti pingile

Valimised võitnud Reformierakonna suurim häältekoguja Andres Tinno toonitas, et kahtlustust pole kellelegi esitatud, politsei kontrollib vaid fakte. Tinno ütles, et on ka ise Lehtjärvega suhelnud ja palunud infot kuulujuttude osas. «Palusin tal peatada oma volitused, et nimetatud uurimine ei kahjustaks värskelt valitud volikogu tööd,» lausus Tinno ja lisas, et tunnustab Lehtjärve tehtud sammu eest. «Loodan väga, et selgus saabub peagi ja lõppevad ka spekulatsioonid sel teemal,» lisas suure tõenäosusega vallavanemaks saav Andres Tinno.

Saarte Hääl uuris ka maakondlikust valimiskomisjonist, kas on esitatud mõni kaebus valimisprotseduuri rikkumise kohta. «Saare maakonna valimiskomisjonile ei ole laekunud kaebusi võimalike rikkumiste kohta Lääne-Saare vallavolikogu valimistel,» kinnitas valimiskomisjoni esimees Jaan Leivategija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles