Maruste: peab olema võimalus Puusepalt eripension ära võtta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu liige Rait Maruste (Reformierakond) leiab, et seaduses peab olema võimalus erakorralistel juhtudel ka ilma süüdimõistva kohtuotsuseta riigi eripensioni maksmine lõpetada.

Riigireetmist tunnistanud ja Venemaale põgenenud endine kaitsepolitseiametnik Uno Puusepp saab Eesti riigilt jätkuvalt eripensionit. Endistele politseinikele eripensionide maksmine on reguleeritud seadusega. Politsei ja piirivalve seadus näeb ette ka sanktsioonid, mil pensioni maksmine lõpetatakse. Muuhulgas toimub see kohtus kuriteos süüdimõistmisel, kuid alles pärast kohtuotsuse jõustumist.

Maruste ei osanud peast öelda, millistel juhtudel seaduses ettenähtud eripensioni maksmine lõpetatakse. «Kindlasti peab mingi võimalus olema. Reaalselt on ju muidugi riigireetmise ja põgenemise fakt ilmne, selles ei ole kahtlust. Oodata ära formaalset kohtu poolt süüdimõistmist ei saa - juba Puusepa kohtu alla andmine on küsitav, sest ta põgenes riigist ja arvata, et ta antaks Eestile õigusmõistmiseks välja on väheusutav, ilmvõimatu isegi.

«Meil tuleb selle olukorraga leppida ja lugeda, et ta on ise seose Eesti vabariigiga lõpetanud. Sealhulgas ka lõpetanud suhte oma sotsiaaltoetustega,» lausus Maruste.

«Kuriteos kahtlusaluseks kuulutamine ei tähenda iseenesest midagi, kahtlusaluseks võib sattuda igasugustel asjaoludel: nii õigustatult kui mitteõigustatult. See staatus ei tohiks pensioni maksmist katkestada,» tõdes Maruste.

Ta pidas tõenäoliseks, et sellist ränka erandit seadusandja seaduse koostamisel ette ei näinud. «Aga selle olukorra võiks tõesti märgistada erakordseks, kuivõrd inimene on ise riigist põgenenud ja oma seose riigiga katkestanud ja vähetõenäoline, et ta tagasi tuleb, siis võiks seda fakti konstanteerida ja lõpetada talle pensioni maksmise.»

Kes sellise otsuse teha võiks, ei osanud ta öelda. 

--

Väljavõte politsei ja piirivalve seadusest 

§ 101.  Väljateenitud aastate pension

 (5) Käesolevas paragrahvis sätestatud väljateenitud aastate pensionile ei teki õigust isikul, kes on politseiteenistusest vabastatud:

 1) süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisel, kui sellega mõisteti talle karistus tahtlikult toimepandud kuriteo eest;

 2) distsiplinaarsüüteo eest.

 (6) Isik, kes on süüdi mõistetud karistusseadustiku 15. peatükis või 17. peatüki 2. jaos sätestatud süüteo eest, mille eest karistusseadustik näeb ette vähemalt kuni viieaastase vangistuse, kaotab õiguse käesolevas paragrahvis sätestatud väljateenitud aastate pensionile.

 (7) Kui isikule maksti käesolevas paragrahvis sätestatud väljateenitud aastate pensioni, siis lõpetatakse pensioni maksmine kohtuotsuse jõustumise kuule järgnevast kuust. Käesolevas paragrahvis sätestatud väljateenitud aastate pensioni õiguse kaotamise korral säilib isikul õigus taotleda pensioni üldistel alustel.

 (8) Kohus on kohustatud kümne tööpäeva jooksul kohtuotsuse jõustumisest arvates kirjalikult teatama Sotsiaalkindlustusametile asjaolust, millega seoses kaob isikul õigus käesolevas paragrahvis sätestatud väljateenitud aastate pensionile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles