Galerii ja video: korrakaitsjad saavad tänapäevase vormiriietuse

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu suve hakul asus politsei- ja piirivalveamet (PPA) töötama välja uut vormiriietust. Üldise rahanappuse ja koondamislaine taustal võib tunduda rõivastusele nii suure tähelepanu pööramine kummaline, kuid meeles tasub pidada sedagi, et korrakaitsjate vormi uuendati viimati ligi 14 aastat tagasi.

PPA vormikandjate seas korraldatud küsitlusest selgus, et paljud vastanute arvates pole praegune vormiriietus mugav ja materjalid pole kehale mõnusad. Materjale ei peeta sobilikuks iseäranis suvises välivormis, mis ei lase õhku läbi ja ajab higistama. Uuelt vormiriietuselt oodatakse eelkõige mugavust, arenenud materjale, funktsionalust ning praktilisust. 

Täna tutvustati Postimehele uue vormirõiva näidist, mis on mitmekihiline ja valmistatud kaasaegsetest materjalidest. Šnitti on võetud nii Rootsi ja Soome politsei vormide pealt. «Meil pole mõtet jalgratast leiutama hakata, kui teised on vead, katsetused ja täiendused ära teinud,» ütles vormiarenduse töörühma juht Ilona Laido ning lisas, et vorm peaks kogu aeg edasi arenema. Et uus vorm jääb samasuguseks järgnevaks 14 aastaks, pole tema sõnul mõeldav. «Vorm peab muutuma kogu aeg.»

Uuel välivormil on kaks uut lahendust: taktikaline pluus ehk vormijakk ja softshell-jakk. Vormijakk on pikkade käistega funktsionaalne triiksärk, mida võib kanda kas eraldi või vormijope all. Softshell’i võib kanda talvejope all või kasutada suvejope alusel. 

Kui praegune politseivorm on mõeldud kandmiseks nii meestele kui naistele, siis uue vormi puhul on loodud naistele ja meestele eraldi lõiked. Laido ütles, et vanasti ei töötanud väga palju naisi politseinikena, kuid kui vaadata tänast töötajate koosesisu, siis moodustavad õrnema soo esindajad ligi poole. «Seetõttu oleme läinud sinnamaani välja, et uued vormiriided pole unisex-mudeli järgi, vaid lähevad meestele ja naistele eraldi välja töötamisele.»

Vormiarendusest täielikult puutumata on jäänud aga jalanõud, sest Laido sõnul on politsei- ja piirivalveamet kaasaegsed hankele vastavad jalanõud juba soetanud.

Tulevikus võib politseivormile lisanduda ka mikrokaamera. «Hetkel pole seda otsust veel tehtud ja seetõttu antud vormiarenduses spetsiaalselt sellega arvestama ei pea. Kui see kaamera tulebki, pole see nii suur vidin, et vormi kontseptsiooni muudab,» ütles Laido. Ka poleks vaja seda kõikidele vormidele, sest politsei- ja piirivalveameti töötajad täidavad väga erinevaid ülesandeid.«Inimesele, kes kontorilaua taga istub pole ju vaja kaamerat.»

Pärast tänast panevad proovikandjad vormid selga ja proovivad omal nahal järele, kuidas on nendega välitööd teha. Katsetamise ajal selguvad kitsaskohad ja ettepanekud võetakse arvesse ning vormid õmmeldakse vajaduse korral ümber.

Uuele vormile minnakse üle 2016. aasta jooksul järk-järgult regioonide kaupa. Laido sõnul ei saa tekkida olukorda, kus uus ja vana vorm on kõrvuti. Et vanad vormid kuidagi uuesti ringlusesse tuleksid või keegi neid pahatahtlikult kasutama hakkab ei pea Laido eriti tõenäoliseks, kuna vana vorm kuulub hävitamisele.

Politsei- ja Piirivalveamet on uue vormi välja töötanud koostöös Rootsi päritolu ettevõttega A La Carte Identity Clothing, kellel on Eestis ette näidata koostöö G4Si, Justiitsministeeriumi, Keskkonnainspektsiooni, Päästeameti ning paljude teistega. Vormiarenduse kulu on tänavu 30 000 eurot. Palju vormiriiete tootmine maksma läheb, selgub järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles