Kapo: Eestist on läinud inimesi ka Ukrainasse separatistide poolele võitlema

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu rääkis, et lisaks Süüriale on Eestist läinud inimesi võitlema ka Ukrainasse, tõenäoliselt separatistide poolele.

Arnold Sinisalu rääkis ETV saates «Kahekõne», et rahvusvaheline terrorism tekitab üha suuremat muret. Näiteks võtsid mõned päevad tagasi Talibani võitlejad Pakistanis Peshawari linnas sõjaväe ülalpeetavas koolis pantvangi ja tapsid sadu õpilasi ja õpetajaid.

Arnold Sinisalu.
Arnold Sinisalu. Foto: Sander Ilvest

«Pakistan on meist märksa kaugemal kui Süüria, kuid rahvusvaheline terrorism on meile ikka üsna lähedal. Oleme ka oma aastaraamatus avaldanud, et mõned inimesed on Eestist lahkunud Süüriasse ja võitlevad seal. Õnneks mitte kümneid inimesi, nagu Põhjamaadest või sadu, nagu on läinud Euroopa suurriikidest, aga see valmistab väga tõsist muret,» rääkis Sinisalu. Ta lisas, et ei saa öelda täpset arvu, kuid nentis, et neid inimesi on rohkem kui üks, kes võitlevad Islamiriigi nimel.  

«Samas on mõned inimesed ka Ukrainasse meie andmetel võitlema läinud. Heade Ukraina kolleegidega me seda ka kontrollime,» tõi Sinisalu välja. Ta lisas, et tuleb veel välja selgitada, mis asjaoludel ja kelle poolel Eestist pärit inimesed Ukrainas sõdivad, kuid tõenäoliselt ollakse separatistide ehk terroristide poolel.

Ta nentis, et Schengenis olles ei ole võimalik kontrollida väga täpselt inimeste liikumist.

Sinisalu kinnitas, et tegemist on suure ohuteguriga. «Süüriast on tulnud informatsiooni, kus välisvõitlejatele on öeldud, et minge nüüd kodumaale tagasi ja rünnake seal islami nimel demokraatiat ja lääne elu korraldust. Sõjastress jätab mõnele inimesele jälje, ta ei leia enam rahulikus ühiskonnas enda kohta ja vajabki adrenaliini.»

Sinisalu hinnangul ei pöörata Eestis sageli rahvusvahelisele terrorismile piisavalt tähelepanu. «Kui siin räägitakse ainult Eesti-kesksetest asjadest, siis tekib vahel tunne, et oleme sellises väikses kääbiklas ja ei mõtle üldse, mis toimub suures maailmas. Pigem tuleks laiemalt pilti vaadata, rahvusvaheline terrorism on väga tõsine asi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles