USA kingib Eestile kaks transpordilennukit

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C-23 Sherpa
C-23 Sherpa Foto: MSgt. Bill Thompson, USAF, Wikimedia Commons

USA maavägi kingib Eestile kaks sõjaväe transpordilennukit C-23B+ Sherpa, mis hakkavad asendama praeguseid Antonov An-2 õhusõidukeid.
 

Sherpa C-23B+ on toodetud Suurbritannia kompanii Shorts Brothers poolt, mis tänapäeval kuulub firmale Bombardier Aerospace. Lennukid Sherpa on tugeva konstruktsiooniga vastupidavad õhusõidukid, mis võivad kasutada ka pehme pinnakattega väikeseid lennuvälju ning võivad lennata kõikides ilmastikutingimustes, teatas kaitseväe peastaap.

Lisaks lennuki kolmeliikmelisele meeskonnale saab lennuvahend pardale võtta kuni 36 reisijat. Lennuki jõuseadmeteks on kaks turbopropellerajamit koguvõimsusega üle kahe tuhande kilovati. Lennuki maksimaalne kiirus on 468 kilomeetrit tunnis ning suurim lennukaugus 1900 kilomeetrit.

Eesti õhuväele kingitavad lennukid olid siiani USA maaväe kasutuses. USA relvajõud on kasutanud Sherpa C-23B+ tüüpi lennukeid alates 1985. aastast.

Eesti õhuvägi kasutab kergeid transpordilennukeid taktikaliste õhutulejuhtide ja sihitajate treeninguks, vaatluslendudeks, meditsiinilise evakuatsiooni lendudeks, õhudessandi kohaletoimetamiseks ning mitmesugusteks muudeks kaitseväele vajalikeks transpordilendudeks nii Eestis kui ka väljaspool.

Lennuki Sherpa C-23B+ kasutuselevõtt suurendab Kaitseväe transpordivõimekust ja efektiivsust tervikuna. Transporditavate inimeste ja kauba hulk ning kaugus suurenevad, kuid lennunduseks tehtavad kulud jäävad praegusele tasemele. Eesti õhuvägi loodab lennukid kätte saada 2015. aastal, pärast seda kui USA on läbi viinud vastava lennukitüübi täiendõpe Eesti õhuväe pilootidele ja lennutehnikutele.

USA kaitseväe andmetel jagatakse kaheksa C-23 Sherpat Eestile, Filipiinidele ja Djiboutile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles