Meedia: jutud mobiilikõnede pealtkuulamisest Soomes on vastukäivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: SCANPIX

Teave võimalikust mobiilikõnede pealtkuulamisest Soomes on vastukäiv, vahendab Soome meedia.

YLE edastas uudise viitega Supo kommunikatsioonijuhile Jyri Rantalale, et võõrriigid on kuulanud libatugijaamade abil pealt mobiiltelefonide kõnesid Soomes.

Supo juhtivekspert Tuomas Portaankorva ei kinnitanud seda väidet MTV uudistele.   

Uudisteagentuurile STT kinnitas Rantala, et juhtunut saab võrrelda laste mängitava n-ö telefonimänguga. «Põhijutt oli õige, kuid ma ei tahtnud tekitada mingit skandaali, justkui meie järele nuhitaks. Eesmärgiks oli rääkida, et taolise pealtkuulamise võimalus on ka meil olemas.»

Rantala ei öelnud STT-le, kas Soomes on mobiiltelefonide pealtkuulamist täheldatud. Ta ütles vaid seda, et Soome ja soomlaste vastu tunnevad võõrriikide luureametid pidevalt huvi.

«Luures kasutatakse ära mitmeid tehnilisi meetodeid ja seda näiteks nii mobiiltelefonide kui telefoniside jälgimiseks. Nende kümnete tehniliste variantide sekka mahuvad ka näiteks libatugijaamad,» rääkis Rantala.  

Sideameti küberturvalisuskeskuse eksperdi Antti Kurittu kinnitas, et võttis kaitsepolitseiga sel teemal ühendust. «Küsimus oli selles, et Supo sõnumi sisu muutus veidi n-ö teekonnal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles