Ukraina rahukõnelused jätkuvad Minskis kolmapäeval ja reedel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenka ja Petro Porošenko
Aleksandr Lukašenka ja Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Rahukõnelused jätkuvad Valgevene pealinnas Minskis kolmapäeval ja reedel, teatas Ukraina president Petro Porošenko pärast telefonivestlusi Prantsusmaa, Venemaa ja Saksamaa liidritega.

«Riigipead leppisid kokku, et kolmepoolse kontaktgrupi kõnelused jätkuvad Minskis selle nädala kolmapäeval ja reedel. Nendel läbirääkimistel osalevad Kiievi, Moskva ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad,» ütles Porošenko.

Vene presidendi abi Juri Ušakov teavitas, et Vladimir Putin pidas esmaspäeva õhtul Prantsuse, Saksa ja Ukraina liidritega «Normandia formaadis» telefonikonverentsi. Ušakovi sõnul olid kõne all Ukraina kriis ja võimalused kontaktgrupi kohtumiseks.

Normandia formaat kujutab endast Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa liidrite ja välisministrite kontakte Ukraina kriisi lahendamiseks. Viimati rääkisid nelja riigi juhid telefonitsi 16. detsembril.

Kõneluste järel tehtud teadaandes väljendasid kõigi nelja riigi liidrid rahulolu, et vaherahust on seekord õnnestunud kinni pidada. Samas rõhutati, et oluline on relvarahu jätkumine ka tulevikus.

«Rahuloluga tõdeti, et sõdivad pooled on viimastel päevadel üldiselt relvarahust kinni pidanud,» kirjutati ka Kremli teadaandes.

«Osapooled jõudsid kokkuleppele vajaduses rakendada Minski leppe kõik punktid, sealhulgas relvarahu, 19. septembri memorandumis ette nähtud demarkatsioonijoone kindlaksmääramine, vägede ja raskerelvastuse äraviimine ning kõigi sõjavangide varaseim võimalik vabastamine,» teatas Porošenko pressiteenistus.

Porošenko ametkonna internetiküljel lisati, et riigijuhid olid üksmeelel ka raskerelvastuse Ukraina idaosast väljaviimise ja pantvangide vabastamise osas.

Donetski venemeelsete separatistide üks liidreid Deniss Pušilin ütles Interfaxile, et isehakanud Donetski vabariigi esindajad on valmis kontaktgrupi kohtumistel osalema. «On oluline leida kompromisse läbirääkimistelaua taga, mitte relvade abil,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles