Obama tervitas NATO 13 aastat kestnud Afganistani missiooni lõppemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO missioon Afganistanis kestis kokku 13 aastat.
NATO missioon Afganistanis kestis kokku 13 aastat. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama tervitas NATO 13 aastat kestnud Afganistani missiooni lõppemist, kuid hoiatas, et riik on jätkuvalt ohtlik koht.

«Meie riik [USA] on sõdinud Afganistanis rohkem kui 13 aastat alates ajast, mil 9/11 terrorirünnakutes võeti meilt 3000 süütut inimelu,» ütles Obama avalduses.

«Nüüd, tänu meie sõjaväevormi kandvate meeste ja naiste ohverdustele, on meie lahingmissioon Afganistanis lõppemas ning [USA] ajaloo pikim sõda jõuab oma vastutustundliku lõpuni,» sõnas president.

Obama tänas Afganistanis teeninud sõjaväelasi ja luureametnikke, kes tema sõnul «laastasid Al-Qaeda juhtkonda, tõid Osama bin Ladeni õigluse ette, tõkestasid terroristide kavatsusi ja päästsid lugematul hulgal Ameeriklaste elusid».

«Nende teenistuse tõttu oleme kaitstumad ja meie riik turvalisem.»

Lisaks avaldas Obama austust sõja vältel haavatuid ja hukkunuid. Oma elu kaotanute seas oli 2200 USA sõdurit, kes tegid tema sõnul selle [saavutatud] progressi võimalikuks.

«Afganistan on jätkuvalt ohtlik koht ning Afganistani rahvas ja nende julgeolekujõud teevad jätkuvalt tohutuid eneseohverdusi oma riigi kaitseks,» hoiatas president.

NATO lõpetas pühapäeval Kabulis piduliku tseremooniaga 13 aastat kestnud missiooni Afganistanis.

Äärmusrühmituse Taliban rünnakute kartuses hoiti tseremoonia kavandamine saladuses.

1. jaanuaril vahetab USA juhitavad rahvusvahelised julgeolekuabijõud (ISAF), kes on kaotanud alates 2001. aastast lahingutes ja rünnakutes 3485 liiget, välja NATO «väljaõppe- ja tugimissioon».

Missioon koosneb 12 500 sõdurist, kes ei võta aga enam otseselt osa võitlusest Talibaniga, vaid aitavad Afganistani sõjaväel ja politseil seda teha.

2001. aastal alanud missiooni kõrghetkel 2011. aastal oli Afganistanis 130 000 sõdurit 50 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles