Venemaal ei pääse rooli ei transvestiidid ega kleptomaanid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši homokabaree esineja.
Sotši homokabaree esineja. Foto: SCANPIX

Venemaal jõustus sel nädalal seadus, mis keelab transvestiitidel, transseksuaalidel, aga ka mängusõltlastel ja kleptomaanidel autorooli istuda.

Seadus, mida inimõiguslased on teravalt kritiseerinud, määrab autojuhtimiskeelu kõigile inimestele, kel diagnoositakse isiksus- või sooidentiteedi häired. Autorooli pole asja ka seksuaalfetišistidel, vuajeristidel, pedofiilidel, patoloogilistel hasartmängusõltlastel ja kleptomaanidel.

Eelmine samm diskrimineerimiseks soolise sättumuse põhjal tehti 2012. aastal, kui president Vladimir Putin allkirjastas seaduse, mis keelab homoseksuaalsuse propageerimise alaealistele.

Autojuhtimisõigust puudutava seaduse ametlik eesmärk on Venemaa kõrge liiklussurmade arvu vähendamine arsti diagnoosi saanud inimeste autoroolist eemalhoidmisega.

Kremli inimõigusnõukogu liige, ajakirjanik Jelena Masjuk võttis neljapäeval nõukogu kodulehel autojuhtimisseaduse vastu sõna.

«Ma ei saa aru, miks ei tohi autot juhtida näiteks fetišitega inimesed, kleptomaanid ja transseksuaalid,» imestas ta. «Mulle tundub see Vene kodanike õiguste rikkumisena.»

Seaduse vastuolu rahvusvaheliste normidega on esile tõstnud paljud inimõiguslased.

Kommentaator Kolja Bahtinov kirjutas veebilehel Gay.ru: «Kui naiseks riietatud (mees)autojuht satub politseikaamera pildile, jääb ta juhiloast ilma. Veel rohkem piiranguid! Tere tulemast, Põhja-Korea!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles