Aaviksoo: Ossinovski reklaamib pikaajalist plaani enda oma pähe

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Mihkel Maripuu

Endine haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles, et plaan tõsta venekeelsete põhikoolide keeleõppe taset on haridusministeeriumi pikaajaline eesmärk, mille reklaamimiseks korraldas Jevgeni Ossinovski enne valimisi pressikonverentsi.

«Loomulikult peaks põhikoolides saavutama B2 taseme. See kava on haridusministeeriumil kogu aeg olnud, aga paraku on nii, et täna on ka B1 nõuetega mõningates koolides probleeme,» rääkis Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Jaak Aaviksoo.

Tema sõnul on probleemid eelkõige Tallinna ja Narva munitsipaalkoolides. «Tallinna ja Narva linnavalitsused on kogu aeg võidelnud vastu riigikeele õppele. On teada nõrgad koolid, kus puudub tahtmine midagi parandada ja töötatakse pigem vastu,» ütles Aaviksoo.

«Kõigepealt tuleb tagada põhikoolidele järelevalve ja siis tasapisi tõsta taset B2le,» ütles Aaviksoo, kes rõhutas, et tegemist ei ole Jevgeni Ossinovski ideega. «See oli juba Lukase ja minu ajal selge suund.»

Aaviksoo meelest on Sotsiaaldemokraatlik Erakond jätnud venekeelsele valijaskonnale mulje, justkui plaanivad sotsid vene koolides tühistada 2011. aasta keelereformi, mille kohaselt toimub vähemalt 60 protsenti aineõppest eesti keeles ja 40 protsenti vene keeles.

Aaviksoo sõnul on see tingitud sotside kampaaniast, millega venekeelse valijaskonna seas viidatakse võimalusele vaadata ümber eestikeelsele haridusele osaline üleminek vene gümnaasiumides.

«Nüüd häbenetakse seda tunnistada ja tehakse pressikonverents, et tutvustada initsiatiive, mis on kogu aeg laual olnud,» arvas Aaviksoo, kes ei usu, et sotsid ka tegelikult soovivad vähendada eesti keele nõuet gümnaasiumiastmes. «Tegelik eesmärk on valimiste eel meeldida venekeelsele valijale,» arvab Aaviksoo.

Michal: mõlemas keeles võiks ühte juttu rääkida

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles, et sotside ebamäärane jutt, justkui tuleb eesti keelt õppida ja justkui mitte, teeb karuteene vene noortele.

«Kui me soovime, et iga vene noor saaks sama hea juurdepääsu Eesti tööjõuturule, ülikooliharidusele ja tasuva töökoha, siis vasakpoolsed mängivad noorte tulevikuga andes neile valesid signaale. Mängu lõpetamiseks võiks alustada sellest, et mõlemas keeles räägitaks sama juttu,» lisas Michal, kelle sõnul seisab kevadises koalitsioonileppes, et eestikeelse õppe põhimõtetest ei loobuta.

Täna tutvustas haridus- ja teadusministeerium oma ettepanekuid, kuidas saavutada B2 eesti keele tase juba põhikoolis.

Kuna haridusministeeriumi analüüsi kohaselt ei ole senine vene koolidele seatud eesti keele nõue tulemust toonud, siis leiab Jevgeni Ossinovski, et luubi alla tuleb võtta hoopis põhikoolid. Senise B1 taseme asemel peaks venekeelse põhikooli lõpetaja valdama eesti keelt B2 tasemel, mida nõutakse praegu gümnaasiumilõpetajalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles