Briti kohus pühkis Galojanist käed puhtaks

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Eesti kohtus 2011. aasta suvel.
Anna-Maria Galojan Eesti kohtus 2011. aasta suvel. Foto: Priit Simson / Postimees

Briti kõrgem kohus otsustas vanglapõgenik Anna-Maria Galojani viimast palvet mitte arvesse võtta, teatas Postimehele Briti kohtuameti pressiesindaja Russell Hayes.

«Suurbritannia protsess on sellega lõppenud, kuid ta võib veel Euroopa Inimõiguste kohtusse edasi kaevata,» ütles Hayes.

Galojani viimane õlekõrs oli Briti kohtunikele tõestada, et tema juhtum on seotud «üldise avaliku huviga». See lükati eile tagasi. Samas on justiitsministeeriumini jõudnud teistsugune info. Pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul võib Galojan otsustuse siiski vaidlustada kõrgemas kohtus.

Galojan kaebas Eestile loovutamise otsuse edasi kaks korda. Esimesel korral oli ettekäändeks tervis, teisel avalik huvi. Kui ta oleks suutnud tõestada, et tema juhtum on ühiskondlikult tähtis, oleks tal veel jäänud võimalus Londonisse kauemaks jääda.

Samas ei pruugi Galojan veel kohe Eestisse naasta, sest justiitsministeeriumi teatel võib ta Euroopa Inimõiguste kohtusse pöörduda Inglismaal olles.

«Me ei oska kommenteerida Ühendkuningriigi seadusandlust, kas Euroopa inimõiguste kohtusse pöördumine peatab loovutusmenetluse,» ütles Tuulik. «Seda reguleerib Ühendkuningriigi seadusandlus. Inimõiguste kohtusse pöördumisel ei oma isiku füüsiline asukoht tähtsust, kuna taotlus esitatakse kirjalikult.»

Harju maakohus karistas Galojani ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta peab vanglas ära kandma viis kuud, lisaks tuleb tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot.

MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuht Galojan mõisteti 2011. aastal süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles