Justiitsministeerium läks lobitöö hea tavaga uuele katsele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Liis Treimann / Postimees

Justiitsminister Andres Anvelt loodab veel enne praeguse valitsuse volituste lõppu koos huvigruppidega kokku leppida lobitöö hea tava põhimõtted, mida hakati sõnastama juba 2012. aastal.

Lobitegevuse head tava arutati täna justiitsministeeriumis toimunud ümarlaual, kuhu olid kutsutud tööandjate keskliidu, teenusmajanduse koja, advokatuuri, kaubandus-tööstuskoja, mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu, linnade liidu, MTÜ Korruptsioonivaba Eesti, inimõiguste keskuse ja inimõiguste instituudi esindajad. Lobireeglite arutellu plaanitakse kaasata veel ka näiteks suhtekorraldajate liit.

Anvelt ütles pärast kohtumist Postimehele, et kuigi mõne osaleja hinnangul ei ole eraldi head tava tarvis, oli enamus seisukohal, et lobitöö põhimõtete sõnastamine on vajalik. Tema sõnul saaks nii ka väljapoole näidata, et huvide esindamine pole midagi negatiivset, vaid see on demokraatliku ühiskonna loomulik osa. «Taotleme, et seda tehtaks ausalt, läbipaistvalt ja mitte valetades,» märkis ta.

Ümarlaual lepiti ministri sõnul kokku, et justiitsministeeriumi välja pakutud tekst võetakse töösse ja oodatakse sellele kuu aja jooksul täiendusi. «Minu enda idee on, et Korruptsioonivaba Eesti võiks olla see, kes annab ühe või teise toimingu kohta hinnanguid, kui küsitakse,» ütles ta ja lisas, et samuti peaks valmivate tegutsemispõhimõtetega vabalt ühineda saama ka tulevikus.

Anvelti hinnangul ei tohiks Eesti minna lobitegevuse ülereguleerimise teed nagu mõningad Euroopa riigid, kes on lobireeglistiku seadustesse raiunud. «Tulemus on see, et nad suudavad hoomata ainult veepealset osa ehk lobindus muutub veel varjatumaks, sest ametlikult registreerivad ennast huvide esindajaks vähesed,» ütles ta.

Justiitsministeerium on kaalunud lobireeglite kehtestamist aastaid ja ka lobitöö hea tava esimene versioon sai valmis juba 2012. aasta sügisel. Mullu kevadel ministriks saanud Anvelt märkis, et tal on keeruline öelda, miks jäi lobireeglite paikapanek toona toppama. «Võib olla, et esialgne tekst ei rahuldanud osapooli vajalikul määral. See, mida praegu esitlesime, võtab arvesse kõiki neid vanu teemasid, nii et midagi täitsa uut ei ole. See on vaja lihtsalt ära teha ja ongi kõik,» lisas ta.

Lobireeglite kehtestamise lubadus on kirjas ka Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna tegevusprogrammis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles