Vuorinen: mu ajakirjanikukarjäär on presidendi nõuniku pärast ohus

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis elav vabakutseline ajakirjanik Risto Vuorinen.
Eestis elav vabakutseline ajakirjanik Risto Vuorinen. Foto: Erakogu

Vabakutseline ajakirjanik Risto Vuorinen nimetab end Eesti patrioodiks ja ei saa aru, miks presidendi nõunik teda Kremli ööbikuks nimetab. Küll aga kardab ta nüüd oma karjääri pärast.

Risto Vuorinen. Autor: erakogu
Risto Vuorinen. Autor: erakogu Foto: Erakogu

17 aastat Eestis elanud Vuorinen jagas Facebookis blogipostitust, kus teiste hulgas laimati Toomas Hendrik Ilvese nõunikku, Iivi Anna Massot. Masso soovitas seepeale Soome ajakirjanikust eemale hoida, sest ta olevat Vene propagandist.

Miks te seda Todellinen Tallinna blogipostitust jagasite?

Sest seal oli minu arust huvitavaid asju sees. Palju oli ka jama.

Mis oli huvitav?

Kuidas see skeem [Soome välisministri Erkki] Tuomioja juhtumi puhul välja nägi. [Suureks puhutud tüli ja segadus Tuomioja väite järel, et Balti riikides ei edastata venekeelseid uudiseid. Blogis väidetakse, et see oli Kadriorust initsieeritud]. Ma ei ole varem näiteks kuulnud, et Eesti suursaadik on president Ilvese vana kantseleitöötaja. Okei, see oli sellises stiilis, nagu [ajakirjanik Sami] Lotila varemgi on kirjutanud. Minu arust sobib see aga väga hästi jätkuks sellele debatile. Tuomioja juhtumit oli üles puhutud täitsa imelikel põhjustel. See oli diplomaatiline kära.

Kust te teate, et Lotila selle kirjutas?

Seal olid sellised asjad, et ainult Lotila võis neist teadlik olla. Ta külastab Eestit ja on kursis Eesti asjadega. Kui blogi käima läks, sain sotsiaalmeediast teada, et Lotila teeb seda.

Kas kontrollisite ka seda infot, mida seal jagatakse?

See ei vasta kindlasti kõige suhtes tõele. Osaliselt on ka spekulatsiooni, aga põhiliselt on seal faktid.

Kas selle blogipostituse jagamine sotsiaalmeedias teeb teist Vene propagandisti?

Minu arust mitte. See ei puuduta üldse Venemaad. Postitus on puhtalt Eesti ja Soome suhete kohta. Ma imestan, et Tuomioja juhtumi puhul ei räägitud Eesti venekeelsest meediaruumist. Minu ainus kokkupuutumine Massoga oli Facebookis see, et ma küsisin, et miks sellest ei räägita. Masso vastas, et see ei ole oluline teema. Oluline on, et Tuomioja valetab, vassib ja mustab eestlasi.

Kus te Massoga suhtlesite?

Sattusin ühe sõbra lehele ja nägin, et ta vestleb sellel teemal. Masso osales ka selles.

Kas te saate aru, mis võis Massot pahandada?

Ei saa. Ootan põhjendusi.

Ta väidab, et kuna blogi on Vene propaganda stiilis ja laimav, siis selle levitamine ja toetamine on ka tema laimamine ja propaganda levitamine.

Ma ei näe selles postituses midagi sellist, mis oleks Venemaa või Kremliga seotud. Seal räägiti Eesti poliitikast ja ülespuhutud mullist.

Aga mainiti ka, et Masso sai sellepärast presidendi nõunikuks, et ta on presidendile väga lähedane.

See ei ole uudis. Olen seda ka Eesti meediast lugenud. See ei puutu üldse teemasse, see oli vaid üks nüanss seal juures.

Kas Eestis on vabakutselise ajakirjanikuna teie karjäär nüüd ohus?

Kindlasti on. Lugesin, et presidendi kantselei ütles, et see on Masso isiklik arvamus. Minu jaoks on see ükskõik, kas nõuniku või kantselei arvamus, sest mu maine on juba rikutud. Kui lähen kusagile ja küsin intervjuud, öeldakse, et ahaa, te olete Kremli laulik. «Tänan väga, aga võib-olla järgmine kord.» Seda kahju, mille ta tekitas, ei oska ma hinnata. Aga arvan, et see on päris suur.

Soome Ajakirjanike Liit asus teid aga kohe toetama. Samuti teie ülemus, Yle toimetaja Elina Ravantti.

Jah, sest mu töös ei ole olnud midagi, mis viitab Putini-meelsusele. Ravantti oli ka hämmingus, et mis asi see on. Kohe tekkis küsimus, et kus ma Putinist kirjutanud olen, aga midagi sellist pole olnud.

Risto Vuorinen. Autor: erakogu
Risto Vuorinen. Autor: erakogu Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles