Ivo Rulli arvates võinuks president vastata, et ta ei ole kuningas Hendrik

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees küsis suhtekorraldusekspertidelt, mida nad arvavad presidendi ärritumisest telekanal Sky-Newsi otse-eetris, kui ajakirjanik Toomas Hendrik Ilvese teist eesnime hoopis perekonnanimeks pidas.

Suhtekorralduseksperdi Janek Mäggi sõnul oli Ilvesel õigus solvuda. «Muidugi on inetu, kui ajakirjanik ei tea intervjueeritava presidendi nime,» ütleb Mäggi. Siiski tema arvates meeletus kiiruses ei pruugi ühe teisejärgulise väikeriigi presidendi nimi tõesti meelde tulla. «Kui palju on Eestis poliitikuid, kes teavad peast kõigi 28 liikmesriigi riigipea nime? Angela Merkelit küll, aga kõik need väheolulised?»

Ta lisab: «Sõltumatu meedia ongi pealiskaudne, kuna tegeleb kiiresti-kiiresti kriitiliste teemadega, mis kogu aeg vahelduvad.» Veel lisab ta, et Vabariigi president saabki tunda ennast meediaga suheldes inimlikult vabalt, sest ta ei pea enam kandideerima, kuigi mõndade arvates ta kahjustab sellega oma mainet.

Lõpetuseks lausub Mäggi: «Laiemalt vaadates oli aga lõik muidugi naljakas, isegi lennartmerilikult huligaanne.»

Kommunikatsiooniekspert Ivo Rull kommenteeris: «Loomulikult on tore, kui inimesed oleksid korrektsed ja saatejuht suudaks presidendi nime ilusti välja öelda. Aga selle peale nüüd sellisel moel […] otse-eetris rahvusvahelises uudistes intervjuu, mis on kokku lepitud, katkestada demonstratiivselt prille ja helisalvestisi ära võttes ei ole küll presidendile kohane.»

Tema sõnul oleks võinud  olukorra  ju tegelikult lahendada huumorivõttes. Rulli sõnutsi oleks president võinult vabalt vastata:  «Vabandage, ma ei ole Eesti kuningas Hendrik Esimene, ma olen Eesti president Toomas Hendrik Ilves.» Rull arvas, et sellepeale oleks saatejuht sujuvalt reageerinud, vabandanud ning et teema, mis oli kokku lepitud, oleks saanud minna tõrgeteta otse-eetrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles