Tiidus juute solvanud näitusest: minu jaoks on küsimus empaatiavõimes

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus
Urve Tiidus Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul on Tartu Kunstimuuseumi näitus, mis tekitas juutides pahameelt, tõstatanud taas küsimuse, kus on kunsti piirid.

«Tartu Kunstimuuseumis ülal olev  näitus on toonud ministri lauale väga tõsise avalduse Eesti juudi kogukonnalt. Selles väljendatakse sügavat nördimust holokausti ja selle kohutava inimsusevastase ajalootragöödia kunstilise tõlgendamise üle näitusel «Minu Poola. Mäletamisest ja unustamisest.» Näituse sünnitatud reaktsioon ja vallandunud debatt ühiskonnas suunavad meid taas ja taas küsima, kus on kunstis kunsti piirid,» ütles Tiidus pressiesindaja vahendusel.

Kultuuriministri sõnul loodab ta, et Tartu Kunstimuuseum võtab kuulda juudi kogukonna arvamust ja otsustab, kas näitusel esitatud videod on tänases kontekstis väljunud vaatajate jaoks kaasaegse kunsti piiridest.

«Isiklikult minu jaoks on siin küsimus empaatiavõimes. Homme on mul kavas kohtumine Eesti juudi kogukonna esindajatega eesotsas proua Alla Jakobsoniga, et nendel teemadel avatult arutada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles