Loe ja vaata: milline on meediaväljaannete poliitiline meelestatus

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaleht Pealinn
Ajaleht Pealinn Foto: Toomas Huik

Valimiste eel on loonud Tartu Ülikooli arvutiteaduse tudengid rakendusprogrammi Meediainspektor, mis võtab luubi alla meediaväljaannete poliitilise meelestatuse.

Meediainspektor kogub kokku andmed meediaväljaannete RSS uudisvoogudest ning filtreerib sealt välja artiklid, milles mainitakse erakonna nime, sellega seotud märksõna või erakonna juhatuse liikme nime. Andmeid uuendatakse iga kahe tunni tagant ning tabelites on kajastatud ainult need erakonnad, mille kohta on vähemalt viis artiklit.

Allikas: Meediainspektor
Allikas: Meediainspektor Foto: Ekraanitõmmis rakendusest

Tabeli järgi on ainuüksi sel kuul meedias kõige rohkem kajastatud Reformierakonda (RE), kusjuures negatiivseid kajastusi oli rohkem kui positiivseid. Oravaparteile järgneb Keskerakond (KE) 178 korraga, millest positiivseid uudislugusid napilt ühe võrra rohkem. Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on pälvinud kolmanda ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) viimase koha. Võrreldes eelmise kuuga on näha suundumust, et erakondi mainitakse meedias vähem. Ka peab märkima, et eelmisel kuul sai KE kõige rohkem tähelepanu.

Allikas: Meediainspektor
Allikas: Meediainspektor Foto: Ekraanitõmmis rakendusest

Mis puudutab meediakanalite poliitilist meelestatust, siis peaaegu et kõik väljaanded on erakondade suhtes neutraalse suhtumisega. Siim Karus, kes juhendas tudengeid töö tegemisel, lausus: «See näitab, et ajakirjanikud teevad tegelikult head tööd. Mis siit aga välja tuleb, on see, et mõni väljanne kajastab teist (erakonda – toim.) rohkem ja sealt tulebki kallutatus.»

Allikas: Meediainspektor
Allikas: Meediainspektor Foto: Ekraanitõmmis rakendusest

Kõige enam on negatiivse alatooniga lugusid kirjutatud KE-st, millele järgneb RE. Kõige suuremat positiivset osatähtsust meedias evivad KE, RE ja SDE. 

Foto: Ekraanitõmmis rakendusest
Allikas: Meediainspektor
Allikas: Meediainspektor Foto: Ekraanitõmmis rakendusest

Infograafikust «Erakonna mainimised meedias» selgub, et Postimees on kõige rohkem maininud RE-d ja SDE-d (mõlemat 78 korda), neile järgneb KE (59) ja IRL (53).

Delfi, erakondade mainimisel hegemoon, on kõige rohkem märkinud RE-d (200), järgnevad SDE (165), KE (159) ja IRL (124).

Delfile järgneb samas kaalus Pealinn: KE (210), RE (129), SDE (88) ning IRL (66).

Nii Õhtulehel kui ka ERR-il on enim ülestähendatud erakond RE (vastavalt 73 ja 54). Õhtulehel on saanud teise koha  KE (59) ja kolmanda koha SDE (37). ERR-il on jällegi teise ja kolmanda koha omanikud vastupidi: SDE 42 ning KE 37 korraga. Mõlemal teatajal on viimasel kohal IRL (respektiivselt 34 ja 24 ).

Eesti Päevalehel, Eesti Ekspressil ning Äripäeval on rakenduse andmebaasi järgi erakondade mainimine kas marginaalne või olematu.

Allikas: Meediainspektor
Allikas: Meediainspektor Foto: Ekraanitõmmis rakendusest

Poliitikute sõnapilves ilmneb, et kümme enim artiklites kajastatud poliitkute nimed on: Edgar Savisaar, Taavi Rõivas, Sven Mikser, Jevgeni Ossinovski, Keit Pentus-Rosimannus, Yana Toom, Hanno Pevkur, Urmas Paet, Juhan Parts ning Jürgen Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles