Jüri Vendik: Nemtsov tundus Kremli režiimi jaoks puutumatu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Tairo Lutter

Vene opositsiooniliidri Boriss Nemtsovi tapmise uudis on vapustav, sest juba mõnda aega tundus, et ta on praeguse režiimi jaoks puutumatu, ütles praegu puhkusel viibiv Postimehe kolumnist ja BBC Moskva talituse korrespondent Jüri Vendik.

«Minu jaoks on uudis vapustav, sest Nemtsov ei olnud küll otseselt minu hea sõber ega tuttav, aga olin temaga «sina» peal,» rääkis Vendik. «Esialgu ei tahagi ma midagi arvata, miks see juhtus.»

Küll aga märkis ta ära kaks iseäralikku seika. «Üks on see, et Vassiljevski Spusk, kus Nemtsov tapeti, on väga pingsalt turvatud ja jälgitud föderaalse turvateenistuse poolt – see on üksus, mis turvab president Putinit, peaminister Medvedevit jne. See on piirkond, et kus kõndides ei saa isegi vaikselt peeretada, kohe on tunne, et kõrvalhoone ülakorruselt keegi ütleb raadiosaatjasse, et üks mees peeretas silla peal.  Või kui fotoaparaadi välja võtad, on tunne, et see on korrapealt näha Kremli seina peal ja sul kontrollitakse kohe dokumente. See on eriline koht Moskvas, Kremlist vaid sada meetrit eemal,» rõhutas Vendik.

«Teine asi: mul isiklikult oli viimastel aastatel selline tunne, et just Nemtsov ning tema sõber ja käsilane Ilja Jašin, olid teatud mõttes puutumatud selle režiimi jaoks. Ei tea, miks, ma ei oska seda seletada ja ma polnud seda ka otseselt küsinud temalt,» rääkis Vendik. «Tal oli küll samuti kohtuasju, aga see oli tühiasi võrreldes sellega, mille osaliseks said teised juhtivad opositsionäärid. Näiteks Bolotnaja kohtuasi, mille raames saadeti trellide taha umbes 20 aktivisti, samas kui Nemtsovi, kes oli meeleavalduste ajal sealsamas, ei puudutatud. Lisaks on veel mitu seika, mille järgi mul tekkis selline tunne, et tema on millegipärast puutumatu.»

Vendik kordas, et selline asjade käik oli tema jaoks mõistatus, tunne oli, seepärast eile öösel juhtunu eriti vapustav: «Ma olen tõesti väga vapustatud.»

Vendik meenutas, et Nemtsovi peeti 1990ndatel mõnda aega ka Jeltsini mantlipärijaks, väga noorena oli ta Nižni Novgorodi kuberner,  oli suur reformaator ja ka üsna meeldiv inimene. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles