Videolugu: valimistel põrunud riigikogulased valmistuvad oma kohta vabastama

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valimispäeva hilisõhtuks sai 55 riigikogulasele selgeks, et nad ei pääse parlamendi uude koosseisu, mistõttu peavad nad järgmisel nädalal vabastama oma koha vastsetele tulijatele.

Üks neist, kes peab riigikogu saadikukohaga hüvasti jätma, on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ridades Lääne-Virumaa valimisringkonnas kandideerinud Rannar Vassiljev, kes sai 2172 häält.

Postimees uuris Vassiljevilt, mis oli tema eredaim hetk oma riigikogu kabinetis. Algul riigikogulane ei osanud vastata, ent siis vastas: «Üks tuleb küll meelde. Kui oli ööistung, siis ma olen ühel korral siin selle diivani peal maganud. Pean tunnistama, et jäin magama, nii et arvasin, et saan natuke, kümme minutit või veerand tundi magada, aga siis tuli välja, et jooksin üle õue sinna hääletusele, ja ei jõudnudki.»

Vassiljev tunnistab, et ta ei ole veel asju hakanud pakkima, sest alles järgmisel nädalal peab välja kolima. Ruumis ringi vaadates ei terenda, et oleks vaja palju koju kaasa võtta.

Rakvere päritolu sotsiaaldemokraadi ainsad isiklikud asjad töö juures on fotoalbum, mis sattus tööruumi töistel põhjustel, ning raamitud foto riigikogu korvpallivõistkonnast 2014. aastal Võrumaal. Ta lisas: «Need on kaks asja, mille võtan kaasa.»

Vassiljev ei tea veel, mida hakkab pärast riigikogust lahkumist tegema, mainides, et ta ei kiirusta edaspidiste valikute tegemisega. Riigikogulane lisas: «Eks paistab, mis pikas perspektiivis saama hakkab, hetkel ma endale sellist pikka plaani seadnud ei ole.»

Mis puudutab nii tema kui ka üleüldse SDE valimistulemusi, siis Vassiljevi sõnul on neil erakonnas plaanis vaadata üle valimiskampaania nii ülesehituse kui ka korraldusliku poole pealt. «Ega siis sisuline debatt valimiste lõpptulemuste kontekstis määravaks ei saanud. Said ikkagi muud tegurid».

Riigikogus oli näha ka morni olekuga sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe kohalt lahkuvat Karel Rüütlit, kes 293 häälega Harju-Raplamaa piirkonnast ei osutunud valituks.

Riigikogust ja fraktsiooni esimehe kohalt lahkuv Karel Rüütli ja erakonna peasekretär Indrek Saar usalduslikult vestlemas. Allikas: Erik Prozes/PM
Riigikogust ja fraktsiooni esimehe kohalt lahkuv Karel Rüütli ja erakonna peasekretär Indrek Saar usalduslikult vestlemas. Allikas: Erik Prozes/PM Foto: Erik Prozes
Riigikogust ja fraktsiooni esimehe kohalt lahkuv Karel Rüütli ja erakonna peasekretär Indrek Saar usalduslikult vestlemas. Mehed lahkuvad häiriva kaamera eest kõrvaltuppa. Allikas: Erik Prozes/PM
Riigikogust ja fraktsiooni esimehe kohalt lahkuv Karel Rüütli ja erakonna peasekretär Indrek Saar usalduslikult vestlemas. Mehed lahkuvad häiriva kaamera eest kõrvaltuppa. Allikas: Erik Prozes/PM Foto: Erik Prozes
Valimistulest kaotustega. Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni nõuniku ja sekretariaadi juhataja töölaud täna kell 13.00. Siinsamas kõrval vestleb sosinal viimaseid päevi fraktsiooni esimeheks olev muserdunud ja hirmunud olekuga Karel Rüütli peasekretär Indrek Saarega. Seina taga istub esmakordselt koos värskelt valitud sotside fraktsioon. Tulevik on ebaselge. Aga lootuse leek on rinnus. Foto:
Valimistulest kaotustega. Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni nõuniku ja sekretariaadi juhataja töölaud täna kell 13.00. Siinsamas kõrval vestleb sosinal viimaseid päevi fraktsiooni esimeheks olev muserdunud ja hirmunud olekuga Karel Rüütli peasekretär Indrek Saarega. Seina taga istub esmakordselt koos värskelt valitud sotside fraktsioon. Tulevik on ebaselge. Aga lootuse leek on rinnus. Foto: Foto: Erik Prozes
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles