Eesti koondist ootavad tugevad vastased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oper (palliga) ründab A le Coq Arenal Belgia koondise väravat.
Andres Oper (palliga) ründab A le Coq Arenal Belgia koondise väravat. Foto: Toomas Huik

Eesti jalgpallikoondis alustab laupäeval MM-valikmänge seltskonnas, kus hea õnne korral pole võimatu ka teine koht. Alagruppide loosimisel nõrgimasse gruppi kuulunud Eesti alustab MM-valikmänge võõrsil Belgia vastu. Ülejäänud vastased on Bosnia ja Hertsegoviina, Armeenia, Hispaania ning Türgi.

Hispaania

Hispaania (FIFA edetabeli nr 1) ei vaja Euroopa valitsevate meistritena tutvustamist. Tänavu juunis toimunud turniiril alistati kõik vastased näiliselt mängleva kergusega. Vallati palli ning löödi palju väravaid. Vaid valitsevate maailmameistrite itaallaste vastu oldi veerandfinaalis raskustes – saapamaa mehed alistati alles pärast penaltiseeriat. Nüüd on EMi aegne treener Luis Aragones siirdunud juhendama Türgi klubi Fenerbahcet, kuid Aragonese asendusmees Vicente del Bosque ei tohiks alla jääda. Aastaid tagasi viis del Bosque Hispaania superklubi Real Madridi riigi kahekordseks meistriks ning Meistrite liiga võitjaks. Lisaks on Hispaania mängijatetuumik jäänud suhteliselt samaks. Cesc Fabregas, Carles Puyol, Iker Casillas ning Fernando Torres ei vaja ühelegi jalgpallisõbrale samuti tutvustamist. Kuigi viimane mainituist vigastas koduklubis Liverpoolis mängides oma jalga, jookseb mees tõenäoliselt 11. oktoobril Eesti vastu väljakule.

Türgi 

Türgi (10.) on üks kummalisema käekäiguga meeskondi. 2000. aasta EMil jõuti koondise ajaloos esimest korda alagrupist edasi, 2002. aasta MMil jahmatati maailma pronksmedalite võitmisega. 2004. aastal jällegi kaotati play-off’is Lätile ning finaalturniirile ei jõutud, nagu ka 2006. aasta MMil. Kui mõnele tundus, et Türgi tähelend on vaibunud, siis tuli varsti välja, et arvajad eksisid sügavalt. Tänavusel EMil võitis Türgi oma lõpuspurtidega paljude  südamed. Mängu viimastel minutitel tuldi välja seisust, mis tundus igasuguse loogika vastane. Poolfinaalis Saksamaa vastu tegid nad peaaegu sama triki, kuid kolmekordne maailmameister pani kogemused maksma. Peatreenerina jätkab pärast EMi loobumismõtteid mõlgutanud karismaatiline Fatih Terim. Mida arvata Türgist, kes ka Eestiga kaks korda viiki mänginud? Ohtlik ja ettearvamatu.

Belgia

Ka Belgia (55.) on alagrupis mõistatus. Pekingi olümpiamängudel tegi nende U-23 koondis, kellest paljud ka täiskasvanute meeskonda kuuluvad, korraliku esituse. Veerandfinaalis alistati üheks favoriidiks peetud Itaalia ning turniir lõpetati neljandana. Samas ei ole Belgia pärast 2002. aasta MMi suurvõistluste finaalturniirile jõudnud. Praegust generatsiooni peetakse aga üheks andekamaks. Eriti tugevaks peetakse Belgia järelkasvu kaitseliini mängijaid: Vincent Kompanyt, Daniel van Buytenit ning Marouane Fellainit. Samas olevat kohalike ajakirjanike sõnul koondises mõningad vastuolud. Nimelt olevat olümpial osalenud noored õhku täis ning tahtvat järjest enam põhirivistusse murda. Vanad aga on välja öelnud, et olümpiaturniiri järgi ei saa selliseid järeldusi teha, kuna tegemist on suhteliselt mõttetu võistlusega.

Bosnia ja Hertsegoviina

Bosnia ja Hertsegoviinaga (75.) on Eesti varem mänginud kolmel korral. Kord eestlased võitsid 1:0, siis leppisid 1:1 viiki ning lõpetuseks said kodus hävitava 1:4 kaotuse. Bosnialaste kuulsaim mängija on suvel FC Paoki siirdunud Zlatan Muslimovic. Tänavu on Bosnia koondise peatreeneri kohal töötanud kaks meest. 5. jaanuaril kinnitati ametisse Meho Kodro, kes vallandati juba pärast kahte sõpruskohtumist. 10. juulil määrati uueks peatreeneriks 1998. aasta MMil Horvaatia koondise pronksmedalitele juhtinud Miroslav Blaževic.

Armeenia

 Armeenia (98.) koondise eesotsas saab sel valiktsüklil näha taanlast Jan Poulsenit, kelle valitsemisaeg on alanud üsna edukalt. Eeldatav alagrupi nõrgim on viimasest kuuest mängust võitnud kolm ning kaotanud vaid ühe. Meeskonna liidriks on vasak poolkaitsja Artavazd Karamyan, klubijalgpalli mängib ta Rumeenias FC Timisoaras. Lisaks kuulub koondisesse ka tema identne kaksikvend Arman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles