Anvelt: minister ei saa anda kohtuotsustele hinnanguid

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Andres Anvelt teatas, et ei saa kommenteerida juhtumit, kus kaks kohtuastet mõistsid 12-aastase tüdruku vägistamise katses süüdistatud poisid õigeks. Küll aga kinnitas ta, et laste seksuaalne väärkohtlemine on ministeeriumi tõsise tähelepanu all.

Andres Anvelt teatas ajakirjanduses tõstatatud kohtulahendi kommentaariks, et demokraatlikus riigis ei tohi ega saa justiitsminister sekkuda käimasolevatesse menetlustesse ega anda ka kohtuotsustele veel täiendavaid õiguslikke hinnanguid. «Küll saan ministrina kujundada poliitikat, ette valmistada seadusloomet ning seeläbi muuta seniseid hoiakuid nii õigussüsteemis, kui ka ühiskonnas laiemalt,» teatas Anvelt

Samas nentis ta, et on oluline, et ajakirjandus tõi avalikkuse ette loo, kus kaks kohtuastet mõistsid 12-aastase tüdruku vägistamise katses süüdistatud poisid õigeks.

«Rõhutan, et igasugune vägivald on hukkamõistu väärt ning sellised kurvad õppetunnid 2012. aastast kinnitavad, et seksuaalvägivalla juhtumitega tulebki tegeleda märksa põhjalikumalt,» teatas Anvelt, kelle väitel kujunes möödunud aasta selles valdkonnas murranguliseks.

Ta tõi näiteid. 

Justiitsministeerium on koos töörühmaga mullusest suvest valmistanud ette seaduseelnõu kuriteoohvrite tõhusamaks kaitseks, mis pöörab eraldi tähelepanu haavatavatele sihtrühmadele, milleks on ka seksuaalvägivalla ohvrid ja kõik lapskannatanud. «Seaduse jõustumise korral saaks menetlejad, sealhulgas kohus, ülesande veelgi selgemalt hinnata haavatava kannatanu kaitsevajadusi. Teiste muudatuste hulgas on plaanis näha ette kohustus määrata alaealistele kannatanutele riigi õigusabi, kui alaealise huvid on tema seadusliku esindaja huvidega vastuolus,» selgitas Anvelt.

Veel teatas ta, et allkirjastas detsembris Eesti nimel Istanbuli konventsiooni, mis on kavas ratifitseerida hiljemalt 2017. Selle raames tuleb Eestis tagada näiteks eraldi teenused ka seksuaalvägivalla ohvritele. 

Anvelti teatel tellis ministeerium möödunud aastal analüüsi seksuaalkuritegudes lapskannatanute ülekuulamise praktika ja kvaliteedi kohta. See analüüs olevat sisendiks õiguskaitseasutuste lapsesõbralikuma menetluse arendamisele – milliseid koolitusi, juhiseid ja õppematerjale on vaja jne.

Mullu koostati ka abimaterjal juhuks, kui on teadmine või kahtlus, et last on seksuaalselt väärkoheldud. 

«Seega on kogu valdkond meie aktiivse tähelepanu all. Tänasel päeval otsib justiitsministeerium laste seksuaalse väärkohtlemise ennetajaid. Konkurss kuulutati välja märtsi alguses. Samuti lõppes just paar päeva tagasi ministeeriumi poolt välja kuulutatud hanke pakkumiste tähtaeg laste ja noorte seksuaalse väärkohtlemise leviku uuringu läbiviimiseks. Ministeerium valib lähiajal välja parima pakkumise ning seejärel saab asuda uuringut läbi viima,» tõi Anvelt välja lisades, et need on konkreetsed sammud, et lähiaastatel olukord paraneks.

«Kordan veel, alaealistega seotud vägivallajuhtumitega tuleb tegeleda äärmiselt tõsiselt ja põhjalikult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles