Kaks kolmandikku ajateenistuse läbinutest jäi rahule

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpurännak. Pilt on illustratiivne.
Lõpurännak. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Kägu/EKV

Kutsealuste ja reservväelaste rahulolu uuringu põhjal jäi kaks kolmandikku ajateenistuse läbinutest oma teenistusajaga kaitseväes täiesti või üldiselt rahule. 

Valitsus tutvus tänasel istungil kaitseministri aruandega kaitseväekohustuse täitmisest ja kaitseväeteenistuse korraldamisest 2014. aastal.

Mullu asus ajateenistusse 3333 meessoost kutsealust, kellest läbis ajateenistuse 2677. Kõik ajateenijate baasil ettevalmistatavad väeüksused õpetati välja nõutaval tasemel.

Ajateenijate väljalangemise peamiseks põhjuseks oli probleemid tervisega. Mittemeditsiinilised põhjused olid marginaalsed ja juhuslikud.

Kutsealuste ja reservväelaste rahulolu uuringu põhjal jäi kaks kolmandikku ajateenistuse läbinutest oma teenistusajaga kaitseväes täiesti või üldiselt rahule. Kolm neljandikku teenistuses osalenutest tunnevad ennast teenistusaja järel füüsiliselt tugevamana, enesekindlamana ning ka targema ja kogenenumana.

29 protsenti küsitletud kutsealustest asus ajateenistusse vabatahtlikult, 25 protsenti läks hea meelega, 41 protsenti valmisolekust oma kodanikukohust täita ning 5 protsenti täiesti vastumeelselt.

2014. aasta lõpu seisuga läbis asendusteenistuse 65 kutsealust, kokku esitati 90 taotlust asendusteenistusse asumiseks.

Eesti Kaitseväe reservis on 220 343 meest ja 855 naist.

2015. aastal on muu hulgas kavas taasiseseisvunud Eesti ajaloo suurim õppus «Siil 2015» maikuus. Samuti viiakse lõpuni kõikidele ajateenijatele kaasaegsete olme- ja väljaõppetingimuste tagamine, milleks on valminud uued, kõikidele nõuetele vastavad kasarmud Jõhvis, Ämaris ja Miinisadamas. Logistikapataljon kolib Ämari lennubaasi territooriumile ning sõjaväepolitsei vahipataljon Miinisadamasse.

Selleks, et vähendada ajateenistuse käigus tervislikel põhjustel väljalangevust, jätkab kaitseväe ühendatud õppeasutused uuringuga ajateenistuse väljaõppe sisu ja ajateenijate füüsilise suutlikkuse kohta. Uuring valmib 2015. aasta teisel poolaastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles