«Foorumis» arutleti töötuse vähendamise teemal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Urmas Luik

ETV saates «Foorum» arutlesid suuremate erakondade esindajad muuhulgas ka töötuse vähendamise küsimuse üle.

Keskerakondlasest riigikogu aseesimees Jüri Ratas leidis, et töökohtade tekkeks on vaja piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu ja arenenud infrastruktuuri. «Eelarve tasakaal ei loo meile mitte ühtegi töökohta. Neid loovad töötavad inimesed, kes toovad riigieelarvesse makse,» lisas ta.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Margus Tsahkna tõi välja, et Eestis on tööjõukulud teiste Euroopa riikidega võrreldes liiga kõrged ning töötuse leevendamiseks tuleks neid vähendada. «Töötuskindlustusmakse tuleks võimalikult kiiresti majanduskriisi eelsele ajale langetada ja panna sotsiaalmaksule võimalikult kiiresti ülempiir. Need on asjad, mille pärast ettevõtja muretseb,» rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatide esindaja Eiki Nestor märkis, et praegu on Eesti eeliseks odav tööjõud, kuid tulevikus siinse tööjõu hind tõuseb. «Kui hind tõuseb, peab ka kvaliteet tõusma, kuid selle tagamine on küsimus 2012-2013 aasta eelarveks,» ütles ta.

Reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi sõnul tagab tööjõu konkurentsivõime hariduskulude suurendamine. «Hariduskulud on mitmendat aastat eeliskoheldud, sealt tuleb tööjõu võime endale kohta leida,» ütles ta riigieelarvest rääkides.

«Tööandjad ju kurdavad, et neil ei ole kvalifitseeritud tööjõudu võtta, seal aitab ainult haridusse raha juurde andmine,» ütles Ligi. Minister nimetas sotsiaaltoetuste maksmist hädalahenduseks.

«Tuleb keskkonda kogu aeg arendada, kus inimesed on konkurentsivõimelised ja riik atraktiivne investeeringutele, toetused siin ei päästa,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles