RIIGIKOGU UUS KOOSSEIS TÄIES HIILGUSES: Mihhail sai pinginaabriks talunikust keevitaja, Andre Moskvas sündinud muusiku

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogi liikmete erialad
Riigikogi liikmete erialad Foto: Marian Männi / Wordle

LEIA RIIGIKOGU INTERAKTIIVSELT PLAANILT OMA SAADIK JA KLIKI NIMELE:

Magister (võrdsustatud) = diplom on saadud Nõukogude Liidu ajal või vabariigi algusaastatel, kui õpe toimus neli-viis aastat ning see võrdsustati 2005. aastal tänapäevase magistrikraadiga. Eriala = saadiku viimane lõpetatud eriala või kõrgeima omandatud kraadi eriala.

49-aastane Andres, kes õppis Nõukogude Liidu ajal õigusteadust. Selline on keskmine Eesti rahvaesindaja riigikogus. Postimees võttis kõik uued riigikogu liikmed luubi alla ja tõi välja huvitavamad faktid.

Seitse saadikut pole ülikooli lõpetanud

Keskharidusega on kaks keskerakondlast, kaks reformierakondlast, üks sotsiaaldemokraat, üks Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ja üks Konservatiivse Rahvaerakonna liige.

Pea kõik keskharidusega riigikogu liikmed on kõrgkooli astunud, kuid lõpetanud pole. Keskharidusega on näiteks riigikogu pesamuna, Jaak Madison Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE), kes on astunud Tallinna Majanduskooli. Kõige eakam keskharidusega liige on Kalle Muuli IRList.

Muuli asus sotsiaalkaitseministriks saanud Margus Tsahkna asemele, kellel on samuti keskharidus. Tsahkna, kes on õppinud Tartu Ülikooli usuteaduskonnas ja Toronto Ülikoolis rahvusvahelist õigust, on ministritest ainus kõrghariduseta.  

Lisaks on riigikogus kolm kutseharidusega ja kolm rakendusharidusega saadikut.

Doktorikraadiga saadikutest pooled on keskerakondlased

Riigikogus on kaheksa doktorikraadiga liiget. Neist neli on keskerakondlased: Valeri Korb, Aadu Must, Edgar Savisaar ja Rein Ratas.

Kõige haritumad on sotsiaaldemokraadid

Vaid kahel sotsiaaldemokraadil on madalam haridus kui magistrikraad. Kõik ülejäänud on magistrid või saanud diplomi Nõukogude Liidu ajal või vabariigi algusaastatel (seega võrdsustatud magister). Proportsionaalselt kõige vähem on magistrikraadi või doktorikraadiga saadikuid Konservatiivsel Rahvaerakonnal.

Andresed ja Jürid

Kõige rohkem on riigikogus Andreseid. Tervelt neli. Veel on popimatest nimedest Martin, Jüri ja Kalle (igaühte kolm).

Keskmine riigikogu liige on 49-aastane

Kõige rohkem on riigikogus 50ndates eluaastates saadikuid. Kõige noorem riigikogu liige on 24-aastane Madison EKREst, kõige eakam aga keskerakondlane Rein Ratas (76).

Tulpade all on näidatud vanused, tulpade kõrgus näitab, mitu riigikogu liiget selles vanuses on:

Popimad erialad on õigusteadus, ajalugu ja ajakirjandus

Meie riigi esindajatest on enim lõpetanud õigusteaduse eriala. Populaarsed on ka ajakirjandus ja ajalugu. Sõnapilves on näidatud popimad erialad. Mida suurem kiri, seda enim on saadikud selle eriala lõpetanud:

Foto: Marian Männi / Wordle

Saadikute seas on keevitajaid ja psühholooge

Vabaerakondlane Jüri Adams on hariduselt metsatehnik, noor keskerakondlane Martin Repinski on aga õppinud Jõhvis keevitajaks. Psühholoogiat on õppinud kaks riigikogu liiget: keskerakondlane Märt Sults ja reformierakondlane Vilja Savisaar-Toomast.

Ükski saadikutest pole sündinud Hiiumaal

Riigikogu liikmed katavad sünnipaikade järgi Eesti enamvähem ühtlaselt ära. Lääne maakonnas on siiski sündinud silmnähtavalt vähem rahvaesindajaid. Sünnipaik ei näita aga muidugi, kus saadik üles kasvanud on. Kliki mummule, et näha, kes saadikutest on sinu maakonnas sündinud:

(mumm ei näita saadiku täpset sünnipaika. Kui ühes paigas on sündinud mitu saadikut, on need linna peale laiali laotatud, et ka kaugvaates oleks näha, kui paljud seal sündinud on.)

* Allikatena on kasutatud andmeid eelkõige riigikogu koduleheküljelt, valimiskomisjoni leheküljelt ja erakondade kodulehekülgedelt. Lisaks ka erinevatest artiklitest ja ERR uudiste valimisportaalist.

** Doktorikraadile vastab ka Nõukogude Liidu ajal omandatud kandidaadikraad (näiteks Edgar Savisaar on filosoofiakandidaat). Enamik saadikutest on hariduse saanud Nõukogude Liidu ajal või vabariigi algusaastatel, mistõttu on nende kraad võrdsustatud hiljem tänapäevase magistrikraadiga. Kui saadikute keskmine vanus oleks olnud madalam, oleks tõenäoliselt ka vähem magistrikraadi omanikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles