Viru maakohus kuulutas välja Narva Aleksandri Koguduse pankroti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK Narva Aleksandri Kogudus.
EELK Narva Aleksandri Kogudus. Foto: Mihkel Maripuu

Viru maakohus kuulutas reedel välja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri Koguduse pankroti.

Kohus nimetas pankrotihalduriks Eve Selbergi, kelle juhtimisle toimub esimene võlausaldajate koosolek 11. mail.  Võlausaldajad on kohustatud hiljemalt kahe kuu jooksul pankrotiteate väljaandes Ametlikud Teadaanded ilmumise päevast teatama pankrotihaldurile kõigist oma enne pankroti väljakuulutamist tekkinud nõuetest võlgniku vastu, sõltumata nõude tekkimise alusest ja nõude tähtajast.

Aleksandri Koguduse vastu esitas pankrotiavalduse ehitusfirma AS Eviko, väidetavalt ulatuvad koguduse kohustused kokku 2 115 021 euroni.

Varasemalt on kohtud Aleksandri Koguduselt mõistnud Eviko kasuks välja  508 706 eurot. Eviko üritas enda teatel võlaküsimust kogudusega  korduvalt kohtuväliselt lahendada kuni 2011. aastani. Kuni selle hetkeni tunnistas koguduse toonane  juhatuse liige ja kirikuõpetaja Villu Jürjo võlgnevust ning lubas võla tasuda. Seoses hagi aegumistähtaja lähenemisega tuli ehitusfirmal 2011. aasta lõpus pöörduda kohtusse.

Praeguseks on Jürjo koguduse  juhatuse liikme kohalt tagasikutsutud ja praegu juhib kogudust Viru praost Peeter Kaldur. Tänavu jaanuaris rääkis Kaldur BNS-ile, et kogudus ei suuda nii või teisiti Narva Aleksandri kirikut üleval pidada. «Kõige parem oleks, kui suure kiriku omanik oleks riik ja oleks võimalik sõlmida konkreetsed, korrektsed lepingud riigi ja kiriku vahel.»

Riik on suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui 2 miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles