Ukraina sündmused viivad usklikke Moskva patriarhaadi kirikust ära

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kirik Eestis
Ukraina kirik Eestis Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ukraina sündmused on hakanud inimesi Moskva patriarhaadi Eesti õigeusukirikust eemale viima, mitmed on viimasel ajal liitunud Eestis tegutseva Ukraina Kreeka-Katoliku kirikuga. 

«Ukraina Kreeka-Katoliku kirikusse on tulnud mõned uued liikmed, kes on Eestis sündinud ja enne olid Moskva õigeusukiriku koguduse liikmed. Samuti on tulnud neid, kes on hiljuti ära kolinud Ukrainast ja Eestisse tööle tulnud,» rääkis Eesti Ukraina Kongressi juhataja Vira Konõk.

Tema sõnul on Moskva patriarhaadi kirikust lahkumise põhjuseks see, et kirik toetab Venemaa agressiooni Ukraina vastu. «Tundub, et see protsess veel jätkub, praegu vaatame.»

Tema hinnangul on hiljuti liitunud Ukraina kogudusega umbes 15 inimest. Kiriku nimekirjas on muidu umbes 300 inimest. «Enamik ei ole väga aktiivsed, tavaliselt laupäeviti käib jumalateenistustel kohal 35-40 inimest,» lausus Konõk.

Kõige suuremat liikumist oli näha lihavõttepühade ajal, mil kirik täitus enam kui 100 inimesega.

Konõk lisas, et on ka palju inimesi, kes käivad nii Moskva kui Ukraina kirikus, samuti Eesti õigeusukirikus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles