Tarbijakaitseameti juhtivtöötaja lahkus ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseameti kaubandustalituse juhataja Tiiu Vilbranti sõnul oli automüüjale määratud 1600 euro suurune trahv väikseim võimalik ja tal ei olnud aimu, et firmaga on seotud tema võlausaldajad.
Tarbijakaitseameti kaubandustalituse juhataja Tiiu Vilbranti sõnul oli automüüjale määratud 1600 euro suurune trahv väikseim võimalik ja tal ei olnud aimu, et firmaga on seotud tema võlausaldajad. Foto: Helin Loik-Tomson/Naisteleht

Tarbijakaitseameti kaubandustalituse juhataja Tiiu Vilbrant esitas ameti kinnitusel eile lahkumisavalduse, mis on tänaseks peadirektori poolt rahuldatud.

Ameti avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski kinnitas, et Vilbrant lahkus tarbijakaitseametist omal soovil.

«Minu eesmärk ei olnud ametit ebasoodsasse valgusesse seada oma mineviku pärast,» ütles Vilbrant ja kinnitas, et lahkumise põhjus oli möödunud nädalal Postimehes avaldatud artikkel.

«See oli minu enda otsus, ma mõtlesin seda päris pikalt. Mul ei ole mingit vimma ameti vastu, amet ei olnud minu arvates teinud midagi valesti sellel ajal, kui ta mind tööle võttis. Sel ajal, kui ma töötasin, ei eksinud ma ühegi eetikapunkti vastu, mis on ametniku eetikas kirjas,» rääkis Vilbrant, kes samas nentis, et võib tekkida küsimus, kas riigiasutus peaks rohkem inimese tausta uurima.

«Aga ma olen endiselt seisukohal, et amet ei ole midagi valesti teinud, aga eks amet enda seisukohti kommenteerib ise. See oli minu otsus,» lõpetas Vilbrant.

Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et tarbijakaitseameti kaubandustalituse juhataja Tiiu Vilbrant määras priske trahvi firmale, mille omanike ja juhtide teine ettevõte kasseeris temalt seoses ebaõnnestunud eraäriga võla.

Värskelt asutatud kasutatud autode müüja Final Auto sai 1600-eurose trahvi selle eest, et ühe müügiplatsil olnud auto hodomeetrinäit oli 10 000 kilomeetri võrra suurem kui interneti müügikuulutuses näidatu.

Vilbranti kinnitusel oli trahv proportsionaalne ja isegi minimaalne.

Samuti kirjutas ajaleht Vilbranti sekeldusest ärinaisena. Tema 2010. aastal asutatud osaühing VL tegeles Türgist kohvi maaletoomise ja kohvikupidamisega, ent ettevõte sattus kiiresti raskustesse. Tunamullu mais mõistis kohus Vilbrantilt ja tema firmalt solidaarselt põhivõla, leppetrahvi ja viivistena välja üle 5400 euro. Kuna naine andis oma firma võlale isikliku käenduse, pani kohtutäitur müüki tema vara.

Võlausaldaja kinnitusel on praeguseks siiski raha vara müügi arvelt kätte saadud.

Tänavu aprilli lõpust ei ole VLi omanik enam Vilbrant, vaid firma on kirjutatud Panama ettevõtte Transatlantic International Brokers Corp. nimele. Samast Panama firmast kõneles 2012. aastal ka ETV saade «Pealtnägija». Panamalaste abil oli juba toona Eestis likvideeritud pool tuhat firmat. Hädas äriühing müüakse Panama varifirmale, kes muudab ostetud firma nime, paneb juhatusse kättesaamatud välismaalased ja laseb siis ettevõtte äriregistrist kustutada.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste ütles eelmisel nädalal, et tööle võetakse inimesi avaliku teenistuse seaduse alusel ja inimese äriline taust ei oma selle valguses tähtsust.

«Minu teada on oluline piirang see, et ei tohi olla kriminaalkorras karistatud,» lausus ta eelmisel nädalal. «Krediidiinformatsioon ja igasugused võlasuhted pole avaliku teenistuse seaduse järgi piiranguks.»

Mis puutub automüüjale määratud trahviga seonduvaid võimalikke motiive, siis kuulub see Sooniste hinnangul pigem natuke vandenõuteooriate valda. «Eks meil on üle Eesti kõigil tuttavaid inimesi, kelle kohta võib igal hetkel üles seada ootamatuid küsitavusi,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles