Ossinovski: koalitsioonilepe tuleb avada

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside üldkogul valiti uueks juhiks Jevgeni Ossinovski.
Sotside üldkogul valiti uueks juhiks Jevgeni Ossinovski. Foto: Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Sotside esimeheks kandideeriv Jevgeni Ossinovski kritiseeris oma kõnes koalitsioonilepet, mida võrdles rongiõnnetusega.

«Kui Sven eile küsis, kas ma olen valmis hakkama erakonna esimeheks, siis ma ei öelnud, et olen küll. Ütlesin, et usun, et olen. Olen nõus, et päriselt lõpuni valmis ei saa keegi olla,» rääkis Jevgeni Ossinovski sotside üldkogul.

Ossinovski põhisõnum tema kõnes oli tuttav president Toomas Hendrik Ilveselt – see, mis meid on siia toonud, ei vii enam edasi.

Tema sõnul on vaja edasi minna jõulisemate reformidega.

«Eesti vajab julgeid otsuseid, mitte kosmeetilist nokitsemist. Otsuseid ääremaastumise vältimiseks ja poliitilise demokraatia arendamiseks,» rääkis Ossinovski. 

Ossinovski kritiseeris teravalt koalitsioonilepingut, mida ta võrdles rongiõnnetusega, kuhu on kõikide partnerite programmidest tükike kokku surutud.

«Valitsuses olles tuleb teha suuri asju. Koalitsioonileping tuleks avada, et suured asjad saaksid tehtud. See ei ole ohtlik, ohtlik on hoopis see, et tänane poliitika on viimas meid sinna, kus me riigi ja rahvana olla ei taha,» rääkis Ossinovski.

Tema sõnul on sotsidel valik, kas kehtestatakse end valitsuses või sörgitakse taas sabas ja loodetakse, et midagi saab tehtud.

«Tahaksin tänada Sveni tehtud töö eest. Ma ei tunne ühtegi Eesti poliitikut, kes oleks sellise kirega Eesti riigi ja rahva heaolu pärast muretsenud ja selle nimel ennast ohverdavalt töötanud,» ütles Ossinovski, kes lisas, et esimeheks saades jääks ta riigikokku.

«Eile pärast Kuku raadio debatti küsisin Jevgenilt, kas ta suudab ja tahab erakonda juhtida. Ta kinnitas, et suudab. Seetõttu otsustasin eile, et ei kandideeri täna erakonna esimeheks,» ütles Sven Mikser tänasel üldkogul.

Sotside saadetud Ossinovski kõne täismahus:

Head erakonnakaaslased!

Meil on täna valik. Kas me võtame selle riigimeheliku väljakutse vastu ja kehtestame end valitsuses suurte muutuste eestkõnelejana või sörgime sabas ennastlohutava jutuga, et «noh, eks midagi saame ju valitsuses tehtud ka ja opositsioonis oleks veelgi halvem».

Muutused ei tule üle öö, aga suurt sihti ei tohi silme eest kaotada. Loomulikult, valitsuses tuleb olla, ent valituses tuleb olla selleks, et teha suuri asju. Teades, et see, «mis toonud meid siia, ei vii meid enam edasi.» Just seepärast olen ma öelnud, et koalitsioonileping tuleb avada ning seisan selle eest, et suured asjad saaksid tehtud. Kas see on ohtlik, nagu mõni on öelnud? Ei ole. Ohtlik on hoopis see, et  tänane poliitika on viimas meid sinna, kus me riigi ja rahvana olla ei taha.

Asi ei ole ju selles, et muuta lepet sotsiaaldemokraatlikumaks, vaid selles, et muuta seda tänapäeva Eesti ühiskonna tegelikke probleeme sisuliselt lahendavaks.

On öeldud, et partnerid ei nõustu sisuliste muutustega. Mina usun, et nõustuvad. Ja lõpuks on meil riigikogus erakondi rohkem kui kolm. Kui üks partneritest ei ole valmis Eesti nimel oma parteilisest punktinoppest loobuma, siis tuleb otsida ühisosa nendega, kes seda on valmis tegema. Mulle vahel näib, et paljud ei kujuta Eesti valitsust ilma Reformierakonnata enam üldse ette.  Mina kujutan.  Ja lõpuks on meil Riigikogus erakondi rohkem kui kolm.  

Olen oma mõtted erakonna sisemise muutmise vajadusest esitanud ajalehes Sotsiaaldemokraat. Siinkohal rõhutan kolme asja. 

Esiteks, olen öelnud, et erakonna esimehele jääksin ma riigikokku. Ehkki see võib tunduma ootamatuna (ehkki Eesti ajaloos on seda varemgi olnud), on see minu hinnangul väga mõistlik. See võimaldab tuua olulisemad otsused valitsuskabinetist poliitiliselt laiapõhjalisemasse koalitsiooni nõukokku ning seeläbi tugevdada fraktsiooni rolli. Erakonna jaoks on suurim väärtus aga selles, et riigikogus olek võimaldab esimehel rääkida kaasa kõikidel poliitilistel teemadel, mis meie erakonnale on olulised. Valitsuses on ministrid paratamatult piiratud oma haldusala küsimustega, seda nii sisuliselt kui ajaressursi mõttes. Kindlasti on plussiks ka see, et riigikogus olles on mul rohkem aega erakonna, teie kõigi jaoks.    

Teiseks, me ei olnud nendel valimistel peaministrierakonnana usutavad, sest me ei suutnud veenda valijaid, et meie kätte saab usaldada Eesti majanduse. Ehkki Urve tegi ministrina suurepärast tööd, ei usaldatud meie kätte maksupoliitikat, sest arvatakse, et sotsid oskavad ainult jagada, mitte majandust edendada. Eks kohati meie endi poolt ülepakutud valimislubadused andsid selleks ka alust. Seega, esimehena on minu järgmise kahe aasta olulisemaks poliitiliseks eesmärgiks murda kuvand sotsidest kui vastutustundetutest rahajagajatest. Sest me ei ole seda.

Indrek Neivelt on öelnud, et on mitmed suurettevõtjad täna suuremad sotsiaaldemokraadid kui sotsid ise. Me peame majandusohjad enda kätte võtma.  

Kolmandaks, pean põhimõtteliselt vajalikuks, et kõik olulised otsused arutatakse erakonnas läbi. See võtab aega ja ei ole lihtne, aga seda tuleb teha.

Head sõbrad!

Lõpetuseks, tahaksin tänada Sveni tehtud töö eest. Mina ei tunne ühtegi teist Eesti poliitikut, kes oleks sellise kirega ja ennast ohverdavalt Eesti riigi ja rahva tuleviku pärast muretsenud ja selle pärast ennast ohverdavalt aastate jooksul töötanud. See energia, ressurss ja töö mis Sven on pannud erakonna juhtimisse on erakordne. Arvan, et sotsiaaldemokraatidel on esimehega vedanud ja ma usun, et ühinete minuga nendes sõnades, et tema panus sotsiaaldemokraatia arengusse on olnud hindamatu, selle sõna otsesemas tähenduses. Me hindame teda selle eest mida ta on andnud.

Mina usun, et Eesti poliitika ja ka sotsiaaldemokraadid peavad julgema. Julgema riskida, eksperimenteerida värskete lahendustega, väljuda mugavustsoonist, teha ära. Ärme alahinda ennast. Me suudame küll!

Luban teha kõik endast oleneva, et järgmisel üldkogul oleksime tugevamad kui täna.

Elagu sotsiaaldemokraatia! Elagu Eesti! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles