Rootsi kaitsepolitsei tõstis riiki ähvardava terroriohu taset

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseinikud Stockholmis parlamendihoone ees.
Rootsi politseinikud Stockholmis parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) suurendas riiki ähvardavate terrorirünnakute ohu taset ühe sammu võrra «madalalt» «kõrgendatule», mis viieastmelise skaala järgi oleks teiselt astmelt kolmandale.

Säpo ei teatanud miks ohu taset tõsteti. Terroriohu tase pole varem nii kõrgel olnud, rääkis Säpo juht Anders Danielsson TT-le.

«Rootsi poole on suunatud eriline oht. See, et oleme hädaohu taset tõstnud tähendab, et me kontrollime ohtu. Oht ei ole vältimatu,» lisas ta.

Kaitsekolledži juures asuva asümmeetrilise ohu uurimise keskus (CATS) uuringute direktor Magnus Ranstorp rääkis, et kuigi taseme tõstmine «kõrgendatule» on enneolematu, praktikas tähendab see «hoiatust, kuid mitte häiret».

«See tähendab, et me hoiame olukorral silma peal. See on fookuses. See võiks olla ka võimalus anda märku, et «me jälgime sind», et neid sisse vedada,» rääkis Randstorp.

Samas rõhutas ta, et võrreldes olukorraga mõnes teises Euroopa riigiga, on ohu tase Rootsis madal.

Terrorirünnakute ohu taset tõsteti septembri keskel ja sellest teatati kohe ka valitsusele. Uudis tehti avalikkusele teatavaks alles täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles